SEGRE

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat ha reforçat les mesures de prevenció dels danys causats pels óssos en zones amb presència contínua i estable per cobrir millor els ramaders locals amb ramats que poden patir atacs i depredacions a Aran i Sobirà, segons va donar a conèixer ahir el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, a Llavorsí. Així, les ovelles agrupades sota la vigilància de pastors de Forestal Catalana tindran una nova assegurança contractada pel Govern que indemnitzarà els propietaris d’animals que morin o desapareguin per qualsevol causa, no només per atacs de plantígrads.

La reintroducció de l’ós al Pirineu iniciada per França el 1996 no va ser fàcil i sempre ha comptat amb l’oposició de ramaders i ajuntaments de la zona, que encara recordaven els danys que aquests animals van causar a la serralada i l’amenaça permanent que va comportar per a ovelles, cabres, cavalls, vaques, abelles i fins i tot per a la població. Les reticències no han cessat mai i a l’augmentar el nombre d’exemplars, en aquests moments superen els quaranta, les protestes han crescut.

D’altra banda, els programes europeus que impulsen la seua presència, com a garantia per evitar l’extinció d’aquest animal tan simbòlic, insisteixen que el Pirineu pot acollir perfectament fins a 200 exemplars sense perjudicar la resta d’activitats econòmiques. Tenint en compte doncs que la convivència entre bestiar i óssos no té marxa enrere, fa bé l’administració catalana a augmentar les garanties econòmiques i de seguretat dels ramats. El Pirineu de Lleida no vol ni ha de dependre només del turisme, en qualsevol dels seus vessants, i l’economia productiva de la ramaderia és un dels puntals.

El PP supera el primer assalt

Precària superació dels pressupostos de l’Estat al Congrés amb un empat a 175 diputats que va obligar a votar tres vegades per aprovar-los i que requerirà un vot més abans de ser definitius. Un empat tècnic que reafirma la debilitat del govern del PP en un moment en què els casos de corrupció d’aquest partit i les primàries socialistes fan impredictible el decurs de la legislatura.

tracking