SEGRE

EDITORIAL

Indiferència davant dels drames aliens

Creat:

Actualitzat:

L’11 d’octubre del 2013 van morir 268 persones, entre elles 60 nens, al mar Mediterrani. Fugien de la mort i la devastació que deixava al seu pas la guerra a Síria i es van trobar amb la indiferència dels qui no van voler ajudar. Al vaixell viatjaven un total de 480 persones que van sol·licitar ajuda per telèfon a les autoritats italianes, que van tardar cinc hores a socórrer-los.

El setmanari italià L’Espresso ha publicat les trucades entre un home de l’embarcació que s’identifica com a metge, Mohamed Jammo, amb la Guàrdia Costanera italiana. La primera trucada de socors informa Roma que a l’embarcació hi ha “100 nens, 100 homes i 100 dones” i que “l’aigua està entrant” i el vaixell “enfonsant-se”. La interlocutora italiana, després de conèixer la seua posició, els facilita el número de les autoritats de Malta perquè, segons diu ella, l’embarcació es troba “més a prop d’aquesta illa”. La Guàrdia Costera Italiana insistia als migrants que havien de trucar a Malta, malgrat que la barcassa es trobava 57 milles més a prop d’Itàlia.

Jammo truca a Malta, però allà l’informen que la seua ubicació és molt més pròxima a Itàlia. Davant d’una tal contradicció, torna a trucar a Itàlia. “Sisplau, afanyin-se, l’aigua està entrant. Ens mouen les ones, els ho juro, l’aigua està entrant, estem en una autèntica emergència. El vaixell s’està enfonsant”, explicava Jammo a la guardacosta a Roma. Ella insistia una vegada i una altra que es posés en contacte amb Malta, malgrat que el patruller italià Libra es trobava a una hora i mitja de distància de l’accident, molt més a prop que qualsevol vaixell maltès.

Era l’última trucada que realitzaria Jammo en nom de tota la barcassa. El telèfon es va quedar sense saldo i ja ningú més hi va tornar a contactar, malgrat tenir el seu número guardat i de la insistència del doctor sirià que no els “abandonessin”. El vaixell estava naufragant, ja que un grup de milicians havia disparat a la nau perquè, pel que sembla, pretenien robar i segrestar als passatgers, segons explica L’Espresso. Al final, la barcassa no va poder suportar més, va bolcar i van morir gairebé 300 persones. No fa falta afegir res més a aquest estremidor relat.

Si de cas, com recordava el pregoner de les festes de Lleida Lluís Caelles, que reflexionem sobre el drama dels refugiats i en què s’ha convertit la nostra civilització i el llegat que volem deixar per a la història.

tracking