SEGRE

Creat:

Actualitzat:

El cadastre és el registre dependent del ministeri d’Hisenda en el qual es recullen els béns immobles rústics i urbans amb la seua corresponent delimitació i sobretot la seua valoració, que serveix de base per a la fixació de tributs, fonamentalment l’IBI que ajuda a finançar els ajuntaments.

Les revisions cadastrals, és a dir l’actualització del registre, de les edificacions i també de la seua valoració, s’han de fer en teoria cada deu anys, encara que els ajuntaments també poden sol·licitar-les cinc anys després de l’última revisió si volen actualitzar els seus ingressos o la situació del seu mapa municipal, i encara que la legislació preveu coeficients reductors en mans de cada ajuntament per reduir l’impacte, cada vegada que hi ha una revisió es produeix un autèntic terratrèmol a les localitats afectades, bé perquè hi hagi discrepàncies sobre les valoracions o perquè es tradueix en un notable ingrés dels tributs a pagar o en la majoria dels casos per les dos coses.

L’últim ensurt del cadastre ha arribat amb el descobriment de deu mil nous habitatges en 59 municipis i el que és més curiós, mig miler de piscines a les comarques de Lleida que no estaven declarades i en conseqüència no tributaven, per la qual cosa els seus propietaris hauran d’afrontar ara la regularització. Hi ha alcaldes que matisen que algunes piscines detectades poden ser basses de reg o piscines desmuntables, però el cadastre ha donat un nou ensurt a l’espera que s’aclareixin discrepàncies sobre el rústic i l’urbà.

Divisió pel ‘cas Palau’

La cridanera decisió de la Generalitat de no acusar Convergència en el cas Palau ha provocat una divisió sense precedents a Junts pel Sí, que van votar fins en tres sentits diferents en les resolucions per instar l’executiu a formular l’acusació: els diputats del PDeCAT es van abstenir per no perdre, dos independents en una moció i tres en una altra van votar en contra i els d’ERC a favor que el govern acusés. Just el contrari del que havia decidit el govern del qual també forma part. A veure si l’executiu atén el que es va aprovar al Parlament.

tracking