SEGRE

Creat:

Actualitzat:

Mentre Rajoy i Puigdemont tanquen el seu intercanvi epistolar sense el més petit indici que puguin obrir vies de diàleg, s’ha anat incrementant l’escalada verbal dels dirigents del PP, que ja qualifiquen el referèndum de cacicada, xantatge, cop d’Estat o atac a la democràcia.

Aquest dijous va ser la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, la que va advertir que el Govern central utilitzarà tots els instruments al seu abast per impedir el referèndum, i la vicesecretària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va arribar a parlar de la força de la democràcia, encara que posteriorment va descartar qualsevol mesura coercitiva.

En comptes de dialogar, hem entrat en l’etapa de les amenaces, en aquesta mena de partida en què les dos parts juguen al secretisme, sense que els ciutadans sapiguem o puguem imaginar què ens espera. En un bàndol, preparen debatre i votar en 24 hores una llei de transitorietat que ningú coneix però que en algun esborrany filtrat, i pel que sembla ja superat, preveia barbaritats com ara el control dels mitjans privats o el nomenament de jutges per part de l’executiu, i en l’altre també tenen preparat un protocol d’actuacions, amb la mobilització de la Fiscalia General, la delegació del Govern central a Catalunya i el ministeri d’Interior, amb el reforç dels cossos de seguretat.

Malauradament, no sembla que ningú vagi de farol i a hores d’ara les dos parts esperen que l’adversari perdi els nervis i cometi algun error, però els ciutadans no podem ser subjectes passius d’aquesta escalada. Han d’explicar-nos els seus plans, fins on volen arribar, i hem d’exigir-los diàleg.

Un oasi festiu

Avui divendres arranca l’Aplec, que compleix 28 anys consolidat com la gran festa popular de Lleida, amb unes xifres espectaculars: 102 penyes, 13.000 penyistes, 200.000 visitants i 12 tones de caragols que seran degustats de totes les maneres imaginables. Però, més enllà de les xifres i de la magnitud que ha assolit, el que fa gran l’Aplec és l’ambient de germanor, l’esperit lúdic amb què es viu i l’oasi de tranquil·litat, festa i diversió que representa. Bon Aplec.

tracking