SEGRE
icon

icon

Creat:

Actualitzat:

Si penso en 1992 visualitzo l’apoteosi de la modernitat. Del disseny. Era el triomf de Reginald Perrin, que s’hauria fet ric –altre cop– amb la botiga d’objectes impossibles que va obrir a la mítica sèrie britànica de 1976. I no. Malgrat l’abús del color, encara vivíem en blanc i negre.

Notícia del 29 de febrer de 1992, ara fa vint-i-cinc anys: “L’ajuntament ha de readmetre l’urbà que va fornicar a la Paeria”. La història es remuntava a la nit del 13 al 14 de juny de 1986, quan aquest senyor –desconec si encara està en actiu– va decidir fer-se passar l’avorriment del torn de nit contractant els serveis d’un parell de prostitutes. Al solemne saló de plens i sota l’atenta mirada de la Verge dels Paers que va pintar Jaume Ferrer al segle XV, el policia municipal satisfeia els seus desitjos sense importar-li gaire si el palau quedava desatès perquè ell estava per una altra cosa. Quan es va tornar a posar l’uniforme va pagar a les professionals amb un taló sense fons, per arrodonir-ho. Elles no ho sabien quan el van acceptar, no cal dir-ho, però tan bon punt el banc els va donar la desagradable notícia van anar a reclamar la quantitat acordada a la Guàrdia Urbana, que al cap i a la fi era un agent de servei qui les havia contractat.

I es va destapar el pastís. SEGRE el va batejar com “l’urbà fornicador” i l’expressió va fer fortuna. Amb aquest nom es coneixeria aviat arreu de l’Estat. El 1988 el ple de l’ajuntament va acordar per unanimitat expulsar-lo del cos, però ell va recórrer i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li va donar la raó. Allò era una falta greu, cert. Però n’hi havia prou amb un any de suspensió de sou i feina. La Paeria, perplexa, va presentar un recurs d’apel·lació al Tribunal Suprem, però de res no va servir.

El 1992, l’any dels prodigis, l’urbà fornicador retornava a la Urbana de Lleida. Vint-i-cinc anys després, la notícia és la còpula caricaturitzada per la revista El Jueves de la infanta Cristina i el seu marit, condemnat a no anar a la presó. Amb el mateix dibuix però amb els reis de protagonistes es va segrestar la publicació. Ara no. Però tampoc no és que hagin canviat les regles del joc: el raper Valtonyc ha estat condemnat a tres anys i sis mesos per injúries al Rei. Ja ho diu Miquel Roca que tots som iguals davant la llei.

Diari SEGRE del 27 de desembre del 1992

Clica a la imatge per veure el retall en alta resolució.

tracking