SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

La fiscalia reitera que el PP es va beneficiar de Gürtel i rebutja apartar-lo del judici

Acusa les defenses de la trama de voler “intoxicar” el tribunal || No creu que hagi de declarar com a testimoni Mariano Rajoy perquè ja ho fa un exsecretari general del Partit Popular, Javier Arenas

L’extresorer del PP Luis Bárcenas, ahir a l’arribar a la seu de l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares.

L’extresorer del PP Luis Bárcenas, ahir a l’arribar a la seu de l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscal del cas Gürtel va insistir ahir davant del tribunal que jutja 37 acusats de la trama que el PP es va beneficiar “de fons procedents de suborn i malversació” de la xarxa corrupta i, per això, ha de ser jutjat com a responsable civil. A més, el tribunal –en línia amb la Fiscalia– va rebutjar la petició de dos acusacions que el president del Govern estatal en funcions, Mariano Rajoy, testifiqui en el judici, perquè ja declararà com a testimoni un exsecretari general del partit, Javier Arenas.

En la tercera jornada del macrojudici de Gürtel, la fiscal Concepción Sabadell va respondre les qüestions prèvies demanades la setmana passada per les defenses, en un al·legat en el qual va destacar l’“aclaparadora prova” existent contra els acusats i va carregar contra els advocats a l’intentar “intoxicar” el tribunal.

Pablo Casado, sobre la informació: “No em consta. Jo el 1999 era a COU”

Va rebutjar la nul·litat del judici demanat per moltes de les defenses a l’entendre que els enregistraments del delator de la trama Gürtel que van iniciar el procés són irregulars. Per a Sabadell, aquesta és una maniobra per “evitar l’inevitable: que la sala pugui accedir a l’aclaparador material probatori que hi ha en aquesta causa”. També va rebutjar la petició del PP que se l’aparti del judici.

La fiscal va considerar que és el Partit Popular, i no les agrupacions municipals, el que va utilitzar 245.000 euros de la Gürtel per a actes electorals, una afirmació que va recolzar l’acusació del PSOE, per a la qual aquests esdeveniments es van fer als municipis, però “en nom i benefici del PP i per demanar el vot del PP”.

Pel que fa a les peticions dels acusats d’absentar-se de les sessions del judici, va decidir que tretze d’ells hauran d’assistir almenys a les primeres sessions. Entre ells hi ha el suposat capitost, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo; l’extresorer del PP Luis Bárcenas, i l’exalcalde de Pozuelo Jesús Sepúlveda.

El PP hauria instruït molts dels seus alcaldes a finançar il·legalment les seues campanyes mitjançant un powerpoint el 1999 de manera que poguessin superar el límit legal de despesa establerta sense ser descoberts pel Tribunal de Comptes. Així ho va assenyalar ahir una informació publicada pel diari El Mundo, que situa aquest modus operandi durant l’època de la trama Gürtel. Segons la informació, en general la manera d’actuar del partit s’instruïa verbalment, però en alguns casos es va arribar a plasmar les instruccions en diapositives per transmetre el missatge en cadena als seus primers edils.

El rotatiu, que va tenir accés al powerpoint difós, assenyala que s’hi insta els càrrecs populars a desviar els donatius als comptes corrents ordinaris per, des d’allà, camuflar despeses electorals i no passar pel compte oficial de campanya.

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va assegurar que a la direcció nacional del PP no li consta el powerpoint de l’any 1999 amb instruccions a alcaldes sobre suposat finançament il·legal, però que el “valoraran”. És més, va afegir que en aquella data ell feia COU. En la mateixa postura es va expressar la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que va assegurar que no té constància de l’esmentat finançament il·legal i va afegir que en aquella època ella no havia entrat a formar part del partit. “El PP ensenya a fer campanyes i no a cometre irregularitats.”

Un exsecretari de Caja Madrid diu que la ‘black’ no era del souL’exsecretari de Caja Madrid Enrique de la Torre va tombar ahir l’estratègia de defensa dels exconsellers no executius de l’entitat i va declarar al tribunal del judici per les targetes opaques que la targeta black “no era retribució, eren despeses de representació”. També va negar haver donat instruccions a la resta dels usuaris de les polèmiques targetes emeses per l’entitat, i va contradir alguns dels consellers que el van apuntar com a “interlocutor” de la presidència en temes de retribució. Així mateix, l’excap de la Casa del Rei Rafael Spottorno va al·legar que Caja Madrid li va dir que s’encarregaria de tot el relatiu a la seua black.

tracking