SEGRE

POLÍTICA SOCIALISTES

El PSOE avisa Miquel Iceta que haurà d’acatar el vot a Rajoy que decideixi el comitè federal

Javier Fernández dialogarà en els propers dies amb el reelegit líder del PSC davant de la seua amenaça que els diputats catalans votaran en contra de la investidura || La gestora defensa una abstenció

Iceta, després de revalidar el seu lideratge al capdavant del PSC, es reunirà ben aviat amb el president de la gestora del PSOE.

Iceta, després de revalidar el seu lideratge al capdavant del PSC, es reunirà ben aviat amb el president de la gestora del PSOE.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, té previst dialogar amb el reelegit líder del PSC, Miquel Iceta, en els propers dies davant l’amenaça que els diputats catalans votaran en contra de Mariano Rajoy encara que el comitè federal socialista acordés l’abstenció.Fernández va anunciar aquesta setmana que una vegada que el PSC celebrés les primàries, es posaria en contacte amb el vencedor per analitzar l’actual escenari i transmetre-li l’obligació que els seus diputats acatin la disciplina de vot.

La conversa prevista entre Fernández i Iceta s’emmarca també en la ronda de contactes bilaterals que el president asturià manté amb els secretaris generals territorials sobre quina postura adoptar en la investidura de Rajoy.Ferraz va insistir que la decisió que adopti el comitè federal, on també està representat el PSC, sobre l’abstenció o no a Rajoy l’han de complir tots els diputats.

El reglament socialista diu que tot el grup parlamentari està subjecte a la disciplina de vot

“És impossible investir un president que no ha aportat solucions a la relació Catalunya-Espanya”

L’article 6 del seu reglament intern diu que “en tots els casos, els membres del grup parlamentari federal del PSOE estan subjectes a la unitat d’actuació i disciplina de vot. Si no la respectessin, el grup parlamentari i la comissió executiva federal podrien denunciar la seua conducta al comitè federal. Si l’actuació originada pel membre s’estimés greu, tindria facultats per procedir a donar-lo de baixa en el grup parlamentari”.

Les multes per rebel·lar-se contra l’opinió del partit poden ascendir fins a 600 euros. La gestora va afirmar que l’amenaça de trencar la unitat de vot es justificava en el procés intern del PSC i la disputa entre Iceta i Núria Parlon.La direcció interina del PSOE va felicitar Iceta per la victòria en les primàries i va subratllar que “un PSC fort ha de convertir-se en un punt de partida per resoldre el futur encaix de Catalunya a Espanya des del diàleg i el respecte al marc constitucional”.

El PSC proclamarà oficialment Iceta com a primer secretari en el congrés previst els dies 5 i 6 de novembre.Quan hi hagi executiva, haurà de nomenar un representant perquè passi a formar part de la gestora del PSOE.

Per la seua banda, el líder del Partit Popular al Parlament, Xavier García Albiol, va demanar al PSC que “no es converteixi en una rèmora per a la governabilitat d’Espanya” i, al seu torn, la líder del Ciutadans a Catalunya els va reclamar “responsabilitat”.

Lleida

El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, va recordar ahir a la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, que ella “no és la secretària general del PSOE”, formació amb la qual admet “tensions”, sobretot després d’unes primàries entre els socialistes catalans que han “reforçat” el no a Mariano Rajoy. En declaracions a Rac1 i amb referència a les relacions amb el PSOE, Ros va admetre que “hi ha una situació de tensió que hem de ser capaços de superar”.

“Però el paper que representa Susana Díaz és molt diferent del que representem els socialistes catalans, que estem molt units entorn d’una posició que les primàries han reforçat”, va assenyalar Àngel Ros en al·lusió al rebuig del PSC a facilitar un Govern del PP.Fins i tot va anar més lluny i va afirmar: “Que jo sàpiga, Susana Díaz no és la secretària general del PSOE. Haurà de defensar la seua posició als òrgans del partit (...) Nosaltres creiem que s’ha de donar la veu a la militància i actuarem en conseqüència.” “El PSC és l’últim espai catalanista d’aquest país i per a nosaltres és impossible investir un president que no ha aportat solucions a la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya”, va apuntar Àngel Ros, en la línia defensada pel reelegit primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ahir va apel·lar a la “sobirania” del PSC i a l’“especial” situació a Catalunya per reafirmar el rebuig de facilitar un Executiu de Mariano Rajoy.

Noves eleccions consolidarien el PP, i Podem superaria el PSOESi se celebressin ara a Espanya unes terceres eleccions generals, el PP consolidaria la primera posició i veuria fins i tot augmentats els suports. Si el 26-J els populars van obtenir un percentatge de vot del 33%, el sondeig de Metroscopia elaborat per a El País, que es va realitzar entre els passats 10 i 13 d’octubre, atribueix a la formació de Mariano Rajoy un suport electoral del 37,8%. Gairebé cinc punts més dels que van aconseguir en les últimes eleccions, bàsicament per un increment de l’abstenció de cinc punts superior. C’s retrocediria 1,5 punts i Podem superaria el PSOE, que perdria 4,7 punts respecte al suport obtingut el 26-J.

tracking