SEGRE

PANORAMA

Rajoy ofereix acords al PSOE i Podem augura la ruptura de governs autonòmics

El líder del PP diu que els catalans poden estar “tranquils” perquè el Govern farà complir la llei || La formació morada posa en dubte la continuïtat dels suports a Aragó, les Balears i València

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va qualificar ahir d’“important” i “molt raonable” l’abstenció a la seua investidura acordada pel comitè federal del PSOE, i va afegir que la resolució aprovada pels socialistes inclou aspectes sobre els quals es pot parlar en el futur. Rajoy, que va presentar la conferència del coordinador del PP de Catalunya i senador, Xavier García Albiol, al fòrum Nueva Economía, va obrir així la porta a arribar a acords amb el PSOE si hi ha “voluntat política”, i va dir que poden tenir a Espanya un “gran futur al davant”.

El líder del PP va assegurar, a més, que la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols són “pedres angulars” i innegociables. “De totes les altres coses, se’n pot parlar i es poden acordar”, va manifestar, responent així al full de ruta que impulsa el Govern de la Generalitat.

Echenique adverteix els governs autonòmics que l’abstenció del PSOE tindrà conseqüències

Rivera espera que Rajoy “reconegui que existeix” el pacte amb 150 reformes que el PP va firmar a l’agost

En aquest sentit, Rajoy va afirmar que els ciutadans de Catalunya poden estar “segurs i tranquils”, perquè confien que “molt aviat” Espanya tingui un Govern en “plenitud de funcions” que continuarà vetllant pels seus interessos i el seu benestar. El president en funcions va tenir també paraules d’elogi per a Albiol, que, segons el seu parer, està cridat a tenir un “paper determinant” en la vida pública nacional i catalana, a més de posar-lo com a referent d’una Catalunya “oberta i integradora”. Pel que fa al debat d’investidura, Mariano Rajoy va afirmar que encara no sap quan tindrà lloc, perquè és una decisió que correspon, va dir, a la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor.

Podem, per la seua banda, va reprendre la seua ofensiva contra el PSOE en les comunitats autònomes, un dia després que el comitè federal aprovés finalment abstenir-se en la investidura de Rajoy. Així, el partit morat va tornar a amenaçar de trencar els acords d’investidura o de govern que van firmar després de les eleccions autonòmiques del maig del 2015 per permetre governs socialistes en diversos territoris.

De les cinc comunitats en les quals el PSOE va aconseguir l’Executiu gràcies a Podem arran d’aquesta cita amb les urnes, el partit de Pablo Iglesias ja es va desvincular per complet dels socialistes a Extremadura, poc després de permetre la investidura de Guillermo Fernández Vara i, fa setmanes, va trencar el pacte a Castella-la Manxa amb Emiliano García-Page.

Ahir va tornar a llançar avisos als altres tres territoris en els quals encara continuen vigents diferents tipus d’acords: les Balears, Aragó i el País Valencià.

El seu secretari d’Organització i líder morat a Aragó, Pablo Echenique, va advertir ahir el PSOE de les conseqüències “irreversibles” que tindrà en la seua relació la formació d’un govern del PP.

El coordinador general d’IU a Astúries, Manuel González Orviz, va anunciar ahir un enduriment de la tasca de control al Govern del Principat, després de la decisió del president de l’executiu autonòmic i de la mateixa gestora del PSOE de facilitar la investidura de Rajoy. Una decisió que va qualificar d’“equivocació” i que “posa fi a l’entesa de l’esquerra”, encara que va matisar que, de moment, no es plantejarà cap moció de censura.

D’altra banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va assenyalar ahir que les 150 reformes pactades pel seu partit amb el Partit Popular seran l’únic full de ruta per al pròxim Govern, tenint en compte que el PSOE finalment ha decidit abstenir-se en la votació sense demanar res a canvi.

Rivera va afirmar que ha arribat “el moment de fer valer el que ha fet Ciutadans” en els últims mesos, “negociar i exigir reformes”. Ara “som l’únic partit amb aquesta capacitat d’influència sobre el Govern”, va ressaltar. “Marquem el full de ruta d’aquesta legislatura. No hi ha cap altra política pública damunt de la taula”, va assegurar.

Per la seua part, el portaveu del PDECat al Congrés, Francesc Homs, va garantir que no donaran “cap facilitat” al pròxim Govern de Rajoy i va criticar que “els més bel·ligerants” del PSOE a favor de l’abstenció ho justifiquessin pel “desafiament català”.

Finalment, el coordinador general d’Izquierda Unida, Alberto Garzón, va anticipar al rei que hi haurà mobilitzacions contra el Govern de Rajoy i la seua “guàrdia pretoriana” del PSOE.

tracking