SEGRE

INTERNACIONAL

Trump canvia el to amb la seua victòria i llança un missatge d'unitat

"Ara és el moment que els Estats Units tanquin les ferides de la divisió", va dir en la seua primera compareixença

donaldjtrump.com

Donald Trump 2donaldjtrump.com

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El republicà Donald Trump es va estrenar aquest dimecres com a president electe d’EUA deixant de banda el seu habitual to incendiari i cridant a unir el país després d’una dura campanya electoral.

"Ara és el moment que els Estats Units tanquin les ferides de la divisió", va dir Trump en la seua primera compareixença com a vencedor, en un cèntric hotel de Nova York.

Acompanyat per la seua família sobre l’escenari, el magnat va tenir paraules amables per al seu rival, la demòcrata Hillary Clinton, a la que va agrair per trucar-li per admetre la seua derrota i que va felicitar pel seu dur treball durant la campanya i al llarg de la seua carrera.

"Hillary ha treballat molt temps i molt dur (...) i li devem una gran gratitud pel seu servei al nostre país", va assenyalar.

"Ho dic molt seriosament", va afegir Trump, que al llarg de la campanya va dedicar tota mena d’acusacions i desqualificatius al seu rival i el seu servei públic, que s’ha prolongat per tres dècades.

Seré president per a tots els nord-americans

Avui el republicà ha evitat els atacs i va preferir no esmentar les seues propostes més polèmiques, com les relatives a la immigració, inclosa la de construir un mur a la frontera amb Mèxic.

Al contrari, amb un to molt presidencial, va prometre bones relacions amb altres països, va dir que serà un "president per a tots els nord-americans" i va voler estendre la mà als seus detractors.

"Els demano la seua orientació i la seua ajuda perquè puguem treballar junts i unificar el nostre gran país", els va dir.

Trump va insistir a més en la idea que el que li ha portat a la Casa Blanca ha estat, més que una campanya, "un gran moviment" impulsat per milions de persones "que estimen al seu país i volen un futur millor per a ells i les seues famílies".

"És un moviment format per nord-americans de totes les races, religions, orígens i creences, que volen, i esperen que el nostre Govern serveixi a la gent", va afirmar.

"Treballant junts començarem la tasca urgent de reconstruir la nostra nació i renovar el somni americà", va afegir, en repetir les seues promeses de reconstruir infraestructures i crear llocs de treball.

En definitiva, insistir en la promesa central de la seua campanya, el "Make America Great Again" (Fer gran de nou als EUA), que avui lluïen orgullosos a les ja clàssiques gorres roges molts dels seguidors que l’escoltaven a l’hotel Hilton.

Fora del mateix, desenes de simpatitzants celebraven la victòria electoral amb crits de "Trump! Trump!" y "U.S.A., U.S.A.!".

"Estem cansats de com són les coses i tenim la possibilitat de canviar-les"

Pocs però sorollosos, els partidaris del candidat republicà es van fer sentir en ple centre de Manhattan, precisament un districte en el que Clinton va arrasar amb més d’un 87 % dels vots.

"A la meua oficina sóc l’únic que dóna suport a Trump. Aniré demà i tothom estarà en xoc", va dir Jerry Paul, un jove novaiorquès que celebrava la victòria com una "oportunitat per al canvi".

"Estem cansats de com són les coses i tenim la possibilitat de canviar-les", assegurava embolicat en una bandera nord-americana.

En aquest sentit, Trump es va comprometre en el seu discurs a escoltar tots els ciutadans i a treballar perquè tots ells puguin desenvolupar el seu "ple potencial".

"Els homes i dones oblidats del nostre país ho estaran per poc temps", va subratllar.

Visiblement satisfet però molt serè, Trump va agrair gairebé un per un als membres de la seua família el suport que li han brindat.

També va tenir paraules afectuoses per a alguns dels seus suports polítics més importants, com l’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani o el governador de Nova Jersey, Chris Christie.

"Això va ser dur. Aquestes coses polítiques són desagradables i difícils", va reconèixer sobre una campanya de la que va semblar voler girar full.

"Ens posarem a treballar immediatament per als nord-americans", va assegurar, confiant que en uns anys els electors puguin mirar enrere i estiguin "orgullosos" del seu president.

tracking