SEGRE

POLÍTICA PAÍS BASC

Urkullu governarà el País Basc en coalició amb el PSE

Els socialistes obtindran, previsiblement, tres conselleries || Reprenen després de dinou anys un pacte per liderar Euskadi

Urkullu tornarà a ser reelegit lehendakari aquest dijous.

Urkullu tornarà a ser reelegit lehendakari aquest dijous.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

PNB i PSE-EE han tancat un “preacord programàtic i d’estructura de govern” que farà possible que els dos partits governin durant els propers quatre anys Euskadi en coalició, una fórmula que nacionalistes i socialistes reprenen dinou anys després d’haver compartit executiu per última vegada al País Basc.

Aquest preacord implica, segons han confirmat totes dos formacions en sengles comunicats de premsa, que el candidat del PNB, el lehendakari en funcions, Iñigo Urkullu, serà reelegit dijous al Parlament Basc en segona votació i per majoria simple amb trenta-set vots, vint-i-vuit del seu partit i nou del PSE-EE.

Crítiques de Podem i EH-Bildu, que consideren que serà un govern continuista

Fonts coneixedores del procés negociador han subratllat a Efe que “hi haurà ajustos” en el futur executiu de coalició i que el nombre de departaments variarà en relació amb l’actual, que compta amb vuit. Encara que cap de les dos formacions ha cregut oportú confirmar de manera oficial quantes carteres quedaran en mans dels socialistes, diferents mitjans apunten que podrien ser tres.

El preacord, que té com a eixos l’ocupació i el desenvolupament econòmic, els serveis públics, la pau i la convivència i l’autogovern basc, haurà de ser ratificat avui per l’assemblea nacional (PNB) i pel comitè nacional (PSE-EE).

La comissió gestora del PSOE no ha volgut entrar en el detall fins a conèixer l’acord en la seua integritat, però ha deixat clar que dóna suport a l’entesa a Euskadi amb el PNB. Per la seua banda, EH Bildu ha destacat que aquest executiu de coalició “no és bo per al país”, perquè no implica “avenços en l’àmbit nacional, socioeconòmic i en la pau-convivència”.

La secretària general de Podem Euskadi, Nagua Alba, ha assegurat que el preacord és “previsible i insuficient”, i ha criticat que el PSE-EE hagi de “sostenir” les “polítiques continuistes del PNB per motius de supervivència”. Des de Ciutadans, el seu representant a l’Assemblea de Madrid, Ignacio Aguado, ha considerat que el pacte és “positiu”.

tracking