SEGRE

POLÍTICA COMICIS

Àustria repeteix eleccions presidencials sota la pressió de l’auge populista

L’ultradretà Norbert Hofer, en un míting de campanya.

L’ultradretà Norbert Hofer, en un míting de campanya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Àustria celebra avui la repetició de les eleccions presidencials amb la possibilitat que l’ultranacionalista Norbert Hofer es converteixi en el primer president de l’extrema dreta a Europa. Després de gairebé cinquanta setmanes de campanya electoral, uns 6,4 milions d’austríacs amb dret a vot es donen cita a les urnes per triar entre Hofer, un enginyer aeronàutic de 45 anys, i l’ecologista Alexander Van der Bellen, un antic catedràtic en Economia de 72 anys.

El 22 de maig, l’antic líder del partit Els Verds es va imposar al seu rival ultranacionalista per únicament 31.000 vots de diferència (50,35% contra 49,65%), gràcies a un enorme avantatge en el vot per correu. Amb tot, després d’una impugnació presentada per Hofer i el seu Partit de la Llibertat d’Àustria (FPÖ), el Tribunal Constitucional va decidir invalidar el resultat i convocar una repetició dels comicis. Tots els analistes locals coincideixen que una victòria del populista Hofer serà un dur cop per a la supervivència de la debilitada i desprestigiada coalició de Govern a Viena, formada per socialdemòcrates i democristians.

A més, té potencial d’influir sobre la situació política en la veïna Alemanya i França, on se celebraran eleccions l’any que ve.

tracking