SEGRE

ESNOTICIA

Junqueras no veu “cap raó” per fer festa

Junqueras va visitar ahir una residència d’avis.

Junqueras va visitar ahir una residència d’avis.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va defensar ahir que no troba cap raó per deixar de treballar el Dia de la Constitució i va assenyalar que la prioritat de qualsevol govern hauria de ser “ajudar l’economia a créixer i ajudar la societat”. A Junqueras li sembla “molt bé” que regidors de múltiples ajuntaments hagin prioritzat les necessitats dels ciutadans i hagin decidit treballar per ajudar-los. Sobre participar en una reforma de la Constitució, Junqueras va apuntar que “respecta” qualsevol posició però que des del seu partit anteposen el compliment del mandat independentista i centrar els esforços en la construcció d’una república catalana. En relació amb els pressupostos, el vicepresident va insistir que es tracta dels comptes “més socials de la història”.

Per la seua part, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va desafiar el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, a “canviar la tendència de la seua predecessora”, Llanos de Luna, de denunciar càrrecs sobiranistes per actes de desobediència. Davant de les apel·lacions de Millo al diàleg, Pascal va desafiar el Govern central a “demostrar” amb fets la seua voluntat de dialogar, sense obligar a aparcar el referèndum. Millo va assegurar que malgrat que alguns càrrecs electes hagin decidit anar a treballar, “si tothom fa el que ha de fer, no té per què haver-hi cap conflicte”.

Pel seu costat, la CUP va defensar que aquest 6-D “és normal” que els ajuntaments obrin portes i treballin com un laborable perquè la Constitució “cau a trossos i no ens representa”. La diputada Mireia Boya va subratllar que la Carta Magna espanyola “l’únic que fa és coartar les llibertats del poble català”. Així mateix, el diputat d’ERC Gabriel Rufián va assegurar que per modificar la Constitució “fa falta un dreta democràtica i una esquerra valenta”.

bilbao

El portaveu del Grup Basc al Congrés, Aitor Esteban, va advertir ahir que no comptin amb el PNB per realitzar una reforma de la Constitució si no dóna solució a les aspiracions nacionals del País Basc i Catalunya.

“No ens hem identificat mai amb aquesta Constitució perquè el PNB és un partit basc i creu en la nació basca, el poble més antic d’Europa, i volem ser reconeguts com a nació”, va dir Esteban, que va recordar que en el referèndum del 1978 van demanar l’abstenció i que a Euskadi la Carta Magna va ser aprovada “només pel 30%” del cens.

“La modificació haurà de ser per escometre i fer-se ressò del problema territorial a Euskadi i Catalunya, si no, no té gaire sentit ni soluciona res. Que no comptin amb nosaltres per a una reforma que no abordi el problema nacional basc”, va avisar Esteban.

El portaveu del Partit Nacionalista Basc va insistir que si la reforma és per tractar “temes col·laterals” se sentiran “igual d’exclosos que ara”. Esteban va dir que la qüestió basca també es podria solucionar mitjançant una “interpretació més àmplia” de la Constitució, que reconeix els drets històrics bascos.

L’ajuntament de Rubí va realitzar ahir un acte amb motiu del Dia de la Constitució, l’única ciutat catalana que va celebrar aquest 6-D. En l’acte, un grup d’independentistes va cremar un exemplar de la Carta Magna com a protesta. D’altra banda, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va demanar “respecte a la sobirania municipal” i va defensar treballar durant la jornada. Forcadell va participar en un acte a Celrà durant el qual es va rebatejar la plaça de la Constitució amb el nom de l’escriptora lleidatana Maria-Mercè Marçal.

tracking