SEGRE

POLÈMICA CONTAMINACIÓ

Acuamed va deixar sense netejar 150.000 tones a Flix

L’empresa pública estatal no va acabar la descontaminació del pantà || Josep Rull demana explicacions a Tejerina

Imatge aèria de la zona confinada preparada per ser descontaminada al pantà de Flix.

Imatge aèria de la zona confinada preparada per ser descontaminada al pantà de Flix.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresa pública estatal Aigëus de les Conques Mediterrànies (Acuamed) encarregada de descontaminar el pantà de Flix, va reconèixer ahir, un any després de donar per acabada la neteja, que no va fer tota la feina. Va dir que queden 100.000 metres cúbics de llots contaminats, cosa que representa unes 150.000 tones. L’empresa, ara investigada per corrupció, va deixar de recollir el quinze per cent del total del llot que havia de recollir.

Un any després que anunciés que havia acabat els treballs, els nous responsables de l’empresa, que depèn del ministeri d’Agricultura, admeten ara que no van acabar la feina malgrat que ja havien començat a desmantellar l’operatiu. El territori sospitava de l’existència d’irregularitats durant els treballs, que teòricament van acabar el desembre del 2015, i va denunciar el cas.

Per poder retirar el material contaminat, s’haurà de tornar a muntar la planta de tractament

Per la seua part, el conseller de Territori, Josep Rull, va trucar ahir mateix a la ministra d’Agricultura i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, i li va demanar una reunió urgent.

“És un nivell molt greu d’incompliment”, va indicar Rull, que va lamentar que s’ha trencat el principi de confiança. Va matisar que no hi ha perill per al medi ambient ni les persones perquè els llots estan confinats, però sí que és un “incompliment flagrant” de les obligacions d’Acuamed.

Per això, durant la conversa telefònica amb Tejerina, Rull va fer quatre peticions a la ministra: una reunió de tots dos amb caràcter immediat, que Acuamed torni a Flix per liquidar la descontaminació, que es depurin responsabilitats sobre el tema, i que el ministeri expliqui al territori què ha passat, per què i què es preveu fer de cara al futur.

Per fer possible la retirada del material contaminat que falta per treure, s’haurà de tornar a muntar la planta de tractament.

tracking