SEGRE

TRIBUNALS SOBIRANISME

La Fiscalia demana inhabilitar Homs nou anys per la consulta del 9-N

També insta el TC a obrir via penal contra Forcadell, la lleidatana Barrufet i altres membres de la Mesa || El TSJC descarta que Rajoy testifiqui en el judici del 9-N

Francesc Homs ahir en roda de premsa amb Marta Pascal després de conèixer-se la petició de la Fiscalia.

Francesc Homs ahir en roda de premsa amb Marta Pascal després de conèixer-se la petició de la Fiscalia.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia del Tribunal Suprem demana nou anys d’inhabilitació especial per a l’exercici de càrrecs públics electius per al diputat i exconseller de Presidència de la Generalitat Francesc Homs per prevaricació i desobediència en relació amb el 9-N, a l’entendre que va impulsar “activament” la celebració de la consulta i que no va adoptar cap mesura de paralització de les actuacions, malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional.

A l’escrit, en què sol·licita l’obertura de judici oral contra Homs, recorda que l’expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau –que seran jutjats pels mateixos fets del proper 6 al 10 de febrer– i el mateix Homs “van articular de comú acord una estratègia de desafiament complet i efectiu a la suspensió” acordada pel Tribunal Constitucional (TC).

Carles Puigdemont veu l’Estat “inhabilitat democràticament” pel procés contra Homs

El Deutsche Bank avisa els inversors que per al 2017 tinguin en compte la consulta independentista

Per la seua banda, Homs va carregar contra la petició de la Fiscalia: “L’Estat em vol inhabilitar. No penso apartar-me perquè ho digui la Fiscalia. Continuaré fent política.” Per la seua banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, creu que “amb aquesta petició és l’Estat el que queda inhabilitat democràticament”. La Fiscalia va remetre al TC un informe sobre l’obertura d’un nou procés penal contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i contra els membres de la Mesa que van donar llum verda amb el seu vot al full de ruta aprovat el passat 6 d’octubre. Es tracta de la lleidatana Ramona Barrufet (JxSí), Lluís Corominas (JxSí), Anna Simó (JxSí) i Joan Josep Nuet (Sí que es Pot), que van aprovar portar al ple la votació sobre el procés i la celebració d’una consulta al setembre. En un altre ordre de coses, el TSJC va rebutjar que el president del Govern central, Mariano Rajoy, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, declarin com a testimonis en el 9-N, com demanava Mas, perquè les seues declaracions són “alienes” als fets.

D’altra banda, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va afirmar que qualsevol avanç en l’operació Diàleg entre Catalunya i Espanya queda ara en mans d’una pròxima entrevista entre els presidents Carles Puigdemont i Mariano Rajoy. També va considerar que el Govern central rebutja la celebració del referèndum independentista de Catalunya entre altres coses perquè “no vol perdre”.

“La qüestió no és si és pactat o no és pactat, sinó que sigui efectiu.” Així es va expressar ahir l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre el referèndum d’independència i va remarcar que està esperant a veure quina proposta fa el Govern central “perquè el referèndum sigui un referèndum i no una altra cosa”. També va opinar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hauria de participar en la conferència de presidents del proper 17 de gener perquè, segons el seu parer, “s’ha d’anar a tots els espais de diàleg”. En relació amb aquesta conferència, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va dir que no assistirà demà al Conferència de Presidents de Parlaments, que serveix per preparar la de Presidents. Una trobada amb el president Mariano Rajoy on Govern central i comunitats aniran amb la voluntat comuna de reformar el model de finançament autonòmic.

D’altra banda, el responsable de Relacions amb la Societat Civil de Podem, Rafael Mayoral, va advertir que és absurd “seguir mirant a la paret pensant que la realitat canviarà” a Catalunya quan un 80% de la societat catalana està demanant que es reconegui el seu dret a decidir. Per la seua banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va criticar que Podem “li està fent el joc” amb la consulta al Govern. A més, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar a Mariano Rajoy que impedeixi la celebració d’un nou referèndum il·legal a Catalunya per no entrar després en un “procés penal permanent” contra els que l’hagin promogut.

En un altre ordre de coses, el Deutsche Bank va fer una llista de qüestions que els inversors han de tenir en compte de cara al 2017 on hi ha el referèndum català.

D’altra banda, un grup de persones liderades per la catedràtica de Dret Constitucional lleidatana Teresa Freixes va impulsar una plataforma amb l’objectiu de fer front a l’independentisme.

Mas transmet al PDeCAT que ell no hauria de ser el candidatEl president del PDeCAT, Artur Mas, va comunicar ahir al partit que considera que ell no ha de ser el candidat a la Presidència de la Generalitat en circumstàncies normals, dies després que el president del Govern, Carles Puigdemont, deixés clar que no vol ser-ho. Aquest dimarts li van preguntar per la seua possible candidatura, durant una conferència a Palma, i va respondre que no podrà presentar-se a eleccions ni ocupar cap càrrec públic si l’inhabiliten en el judici a què se sotmetrà al febrer per la consulta del 9-N.

tracking