SEGRE

POLÍTICA LEGISLACIÓ

La banca podrà tornar les clàusules terra en efectiu o altres productes en tres mesos

Govern, PSOE i C’s pacten un reial decret que evitarà als afectats, si ho desitgen, anar a la via judicial || Les entitats hauran d’informar d’aquesta possibilitat els clients, que hauran de tributar pel capital

Una protesta per les clàusules terra davant del Banc d’Espanya.

Una protesta per les clàusules terra davant del Banc d’Espanya.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern central va tancar ahir un acord amb el PSOE i amb Ciutadans per aprovar un reial decret que garanteixi que els afectats per clàusules terra puguin cobrar en efectiu o a través de productes la devolució dels imports en un termini màxim de tres mesos a través d’un mecanisme extrajudicial.

No obstant, els consumidors que van firmar aquest tipus de clàusules hipotecàries podran acudir a la via judicial si ho desitgen i amb caràcter general les entitats financeres no es veuran eximides de pagar les costes del judici.

Milers de lleidatans podrien recuperar un import global de fins a 10 milions d’euros

Aquest reial decret podria ser aprovat demà. El grup parlamentari socialista va garantir que s’abstindrà en la convalidació de la norma ja que el Govern ha elaborat el text, mentre que Ciutadans hi votarà a favor. El procediment de reclamació extrajudicial tindrà caràcter gratuït i els bancs hauran de realitzar una oferta de devolució que contempli la previsió “expressa i desglossada” dels corresponents interessos.

En l’oferta que faci el banc als consumidors ha d’aparèixer “de forma clara” els interessos corresponents de demora de les quantitats que s’han retardat en el temps i fiscalment no hi haurà recàrrecs, ni sancions, ni interessos de demora per reclamacions.

La compensació serà en metàl·lic com a primera opció però el banc podrà oferir altres productes o condicions de la hipoteca, sempre amb l’acord del consumidor.

En cas que l’entitat financera oferís un altre acord al consumidor, diferent de la via extrajudicial, com la devolució mitjançant amortització parcial del capital del préstec, el banc haurà d’informar-ne per escrit i avalar amb un document la nova oferta que, en tot cas, haurà de ser equivalent als diners que ha de tornar.

El consumidor tindria un termini de quinze dies per avaluar l’esmentada oferta de l’entitat financera, que té caràcter subsidiari.

D’altra banda, les entitats financeres estan obligades a informar els afectats d’aquesta via extrajudicial. A més a més, s’ha de tenir en compte que els ciutadans que rebin els diners cobrats de més per les entitats bancàries com a conseqüència de l’aplicació de clàusules terra en els préstecs hipotecaris hauran de regularitzar la seua situació fiscal amb Hisenda, tornant l’excés de deducció per habitatge en l’IRPF si se’n van beneficiar.

Per la seua part, l’OCU, considera positiu que el banc informi de la possibilitat de recuperar els diners per via extrajudicial i que siguin els consumidors els que decideixin el que pretenen fer, encara que critica “la falta de transparència i control sobre les ofertes que es realitzin”.

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, va recordar que el Govern central “no pot posar-se al mig d’una negociació entre particulars”. El portaveu d’Economia del PSOE al Congrés, Pedro Saura, va valorar que el nou mecanisme sigui ràpid, gratuït i transparent. Finalment, el diputat del PDeCAT Jordi Xuclà va incidir que l’acord és bo però insuficient.

“Deixa molts flancs oberts als interessos de la banca”L’associació Adicae considera que l’acord assolit per fixar una solució extrajudicial a la devolució dels diners cobrats de més per les clàusules terra “deixa molts flancs oberts als interessos de la banca” i tem que resulti “ineficaç”.

Una protesta per les clàusules terra davant del Banc d’Espanya.

Una protesta per les clàusules terra davant del Banc d’Espanya.

tracking