SEGRE

TRIBUNALS SOBIRANISME

El TC anul·la la convocatòria del referèndum del Parlament i denuncia Carme Forcadell

Amb quatre membres de la mesa, entre ells la lleidatana Barrufet, i adverteix Puigdemont que no tiri endavant el procés || La presidenta de la Cambra: “L’únic diàleg que ofereixen és amb els tribunals”

La lleidatana Ramona Barrufet i Carme Forcadell, amb els altres membres de la Mesa.

La lleidatana Ramona Barrufet i Carme Forcadell, amb els altres membres de la Mesa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) va declarar ahir parcialment nul·les les resolucions aprovades pel Parlament de l’octubre que impulsen el procés constituent basat, entre altres accions, en la celebració d’un referèndum aquest 2017. Autoritza la Fiscalia a obrir una nova via penal contra la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, i a procedir contra quatre membres de la Mesa, entre ells la lleidatana Ramona Barrufet (JxSí), al permetre que es discutissin.

Correspon al fiscal determinar si obre causa penal o no, una qüestió sobre la qual el TC no es pot pronunciar segons van assenyalar fonts d’aquest òrgan, que va adoptar la seua decisió de forma unànime. El TC va notificar únicament la decisió adoptada i la resta de la interlocutòria serà donada a conèixer en els pròxims dies.

Forcadell ja és investigada per haver permès les votacions de la comissió del procés constituent

L’exministre veu “massa feixistes” sobiranistes a Catalunya però n’augura la derrota

La resolució entra en el fons de l’incident d’execució de sentència presentat pel Govern central contra les resolucions del Parlament. L’admissió a tràmit d’aquest assumpte el passat 14 de desembre ja n’havia suposat la suspensió cautelar.

L’admissió va ser notificada de forma personal el passat 20 de desembre a Forcadell i als membres de la Mesa que, segons la demanda, van permetre la tramitació impugnada, que són el vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas (JxSí); les secretàries primera i quarta, Anna Simó i Ramona Barrufet (JxSí) –votant-hi a favor–, i el secretari tercer, Joan Josep Nuet (Catalunya Sí que es Pot), que es va abstenir. Contra tots ells podrà actuar a partir d’ara la Fiscalia.

Carme Forcadell ja es troba investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a conseqüència d’una autorització anterior del TC a la Fiscalia, per haver permès el debat i la votació de la conclusions de la comissió del procés constituent.

Forcadell va afirmar ahir a Twitter que “l’únic diàleg que ens ofereixen és amb els tribunals”.

El Tribunal acorda notificar personalment la interlocutòria a Forcadell, als altres membres de la Mesa, al secretari general de la Cambra, al president Carles Puigdemont i als altres membres del Consell de Govern. Els adverteix d’“abstenir-se de realitzar qualsevol actuació tendent a donar compliment” a la resolució aprovada el mes passat d’octubre i del seu deure d’“impedir o paralitzar qualsevol iniciativa, jurídica o material, que directament o indirectament suposi ignorar o eludir la nul·litat d’aquests apartats de l’esmentada resolució, advertint-los de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals poguessin incórrer en cas d’incompliment de l’ordenat per aquest Tribunal”.

barcelona

La portaveu del Govern, Neus Munté, va avisar ahir el TC que no hi haurà sentència que freni el desplegament del full de ruta independentista: “Res pararà la nostra voluntat inequívoca de celebrar un referèndum a Catalunya aquest any.” A més, va avisar el president del Govern central, Mariano Rajoy, que si prescindeix de la Generalitat i el diàleg estarà “menyspreant” un deure constitucional.

Pel seu costat, el diputat de la CUP al Parlament Benet Salellas va llançar un missatge a Rajoy: “Tregui ja les seues mans corruptes dels Països Catalans i tregui els seus tribunals polítics del nostre país i deixi’ns viure en pau d’una vegada.” A més va afegir: “No acceptarem cap suspensió que vingui del TC.”

Pel seu costat, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, va destacar que el Tribunal Constitucional no ha suspès la via del referèndum acordat.

Finalment, l’expresident Artur Mas va avisar que l’Estat intenta canviar el marc mental del sobiranisme i presentar-lo com un moviment “violent”, cosa malgrat la qual no aixecaran la bandera blanca de la rendició, va dir.

D’altra banda, en una conferència a Barcelona, l’exministre i exlíder del Partit Popular català Josep Piqué va dir que a Catalunya hi ha “massa feixistes” sobiranistes, però va dir que defensen un projecte derrotat que fracassarà.

A més a més, el PSOE plantejarà una comissió d’investigació si considera insuficients les compareixences entorn del cas Vidal.

tracking