SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

El Suprem obliga la banca a tornar tot el que va cobrar per les clàusules terra abusives

Segueix la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i obliga a retornar també les anteriors al 2013 || A Lleida hi haurà d’haver un jutjat especialitzat en demandes individuals

A la imatge, concentració de membres de la plataforma d’afectats per les clàusules terra.

A la imatge, concentració de membres de la plataforma d’afectats per les clàusules terra.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va acordar ahir aplicar amb efecte retroactiu la doctrina del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en relació amb clàusules terra abusives, per la qual cosa els bancs hauran de retornar les quantitats indegudament percebudes des que van començar a fer efecte. La Sala Civil modifica l’anterior doctrina del maig del 2013, que establia que les entitats havien de retornar, únicament a partir d’aquesta data i per preservar l’ordre publicoeconòmic, les quantitats cobrades de més per aquelles clàusules en les quals quedava acreditada la falta de transparència en la seua comercialització.

L’Alt Tribunal confirma així una sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona, datada el desembre del 2013, que ja havia declarat nul·la aquesta clàusula; es tracta d’una hipoteca subscrita amb Unnim el maig del 2005 sobre la qual ara el BBVA haurà de reemborsar al client 5.485,77 euros més els interessos.

El Govern central ha impulsat un mecanisme extrajudicial per a les devolucions

El 9 de maig del 2013, el Suprem va declarar la nul·litat de les clàusules terra en cas de vici en el consentiment, això és, quan el client que va subscriure una hipoteca d’aquestes característiques no va rebre informació suficient de les peculiaritats i riscos d’aquest producte.

Tanmateix, els afectats per no poder beneficiar-se de les caigudes de l’euríbor van veure en aquesta decisió un èxit parcial en tant que el tribunal només obligava la banca a reparar el mal a partir del dia en què es va dictar el veredicte.

La previsible allau de demandes per part dels consumidors corria el risc de col·lapsar els tribunals, la qual cosa va portar el Govern central a impulsar un mecanisme extrajudicial en el qual client i banca acordessin les devolucions, que serà gratuït, es tancarà en menys de tres mesos i tindrà un tractament fiscal avantatjós.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va explicar que el seu departament estudia, juntament amb el Consell General de Poder Judicial (CGPJ), concentrar totes les demandes en jutjats provincials especialitzats, per a la qual cosa es van reunir els presidents dels tribunals superiors de Justícia. D’aquesta manera, Lleida haurà de tenir un jutjat especialitzat en demandes individuals sobre clàusules terra.

En relació amb un recurs interposat per Caja Rural Teruel, el Suprem sí que va desestimar les pretensions del client, a l’entendre que en aquest cas la clàusula terra sí que complia amb els requisits d’informació.

En una nota, Adicae considera que la sentència del Tribunal Suprem obligarà els bancs a recórrer a la via extrajudicial i desistir a plantejar plets en els tribunals.

Adicae indica, en aquest sentit, que en aquesta situació podrien trobar-se aproximadament un milió de famílies, si es compten tots els usuaris de BBVA, Cajamar i l’actual Abanca “afectats per l’errònia i ara corregida sentència del Suprem del 2013”.

A Lleida, la devolució de les clàusules terra afectaria milers de lleidatans, que podrien recuperar un import global de fins a 10 milions d’euros. La majoria dels afectats ha pagat entre 6.000 i 35.000 euros de més.

L’associació de consumidors vol que el retorn sigui de forma “directa”L’associació d’usuaris de bancs, caixes i assegurances Adicae i l’associació de consumidors Facua-Consumidors en Acció van demanar als bancs que tornin de forma “directa” els imports ingressats de més per les clàusules terra.

tracking