SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Artur Mas acusa Rajoy de crear una imatge violenta de Catalunya per poder intervenir-la

Denuncia el president espanyol per “girar la història” al crear aquest estat mental i diu que el sobiranisme és “cívic i pacífic” || Albiol: “Alguns desitgen que l’Exèrcit entri per la Diagonal, però no succeirà”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Artur Mas va afirmar ahir que el Govern central “està intentant crear un marc mental” basat en el fet que a Catalunya “es tendeix a la violència i a l’agressió” i “està preparant el caldo de cultiu” per “justificar una intervenció per part de l’Estat” davant del procés independentista.

“Estan preparant el caldo de cultiu equiparant aquesta situació política catalana amb la violència, i l’estan preparant per poder intervenir directament des de l’Estat”, va manifestar Artur Mas a l’arribar a la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), on va acudir per impartir una classe del màster en governança i drets humans.

Mas: “El Govern espanyol comet il·legalitats al practicar una guerra bruta per eliminar polítics”

Segons el seu parer, l’Executiu de Mariano Rajoy “gira la història” per poder explicar una possible intervenció a Catalunya, malgrat que “seria rebutjada de ple i molt majoritàriament” a la comunitat autònoma. “Menteixen perquè el sobiranisme català s’ha expressat amb un to absolutament cívic i pacífic”, va recalcar.

En aquest sentit, va acusar el Govern estatal de “cometre il·legalitats” al practicar una “guerra bruta” per intentar “eliminar” els dirigents polítics que han defensat “idees democràtiques”, com l’impuls d’un referèndum a Catalunya i la seua independència.

Mas creu que és un “immens error” i és “de vergonya” que el Govern espanyol utilitzi “els tribunals i pressioni la Fiscalia perquè actuï” davant del procés sobiranista català. “En el repte polític català, [els tribunals] sobren completament”, va incidir Mas.

Per la seua part, el líder del PPC, Xavier García Albiol, va assegurar que “alguns estan desitjant que l’Exèrcit entri per l’avinguda Diagonal de Barcelona a prendre les institucions”, però va deixar clar que això “no succeirà”, si bé el Govern central no permetrà un referèndum “ni el 2017 ni el 2025”.

En un altre ordre de coses, el portaveu d’Units Podem al Congrés, Íñigo Errejón, va defensar que ERC i el PDeCAT accedeixin a secrets d’Estat.

Així mateix, tots els grups parlamentaris del Congrés van acordar que el PNB presideixi la comissió d’investigació sobre la suposada utilització de mitjans del ministeri de l’Interior amb finalitats partidistes en l’etapa de Fernández Díaz. Això permetrà posar en marxa l’òrgan ben aviat.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va advertir ahir el Tribunal Constitucional (TC) que “cap tribunal impedirà que al Parlament es parli de tot allò que interessa a la ciutadania”, i això inclou la independència de Catalunya. Ho va dir en una declaració conjunta amb els altres quatre membres de la Mesa: Lluís Corominas, Anna Simón i la lleidatana Ramona Barrufet, nascuda a Juneda i exalcaldessa d’Arbeca, de JxSí, i Joan Josep Nuet, de Sí que es Pot. I és que dimarts passat el TC va declarar nul·les les resolucions aprovades en el Debat de Política General del Parlament que impulsaven un procés constituent català i la celebració d’un referèndum aquest any i que el mateix tribunal autoritzés la Fiscalia a obrir una nova via penal contra Forcadell. “No passarà, no farem cap pas enrere”, va advertir Nuet. Els membres de la Mesa es neguen a “autocensurar” el debat. El TC va fer pública ahir la interlocutòria sobre la seua sentència de dimarts i adverteix, “per tercera vegada”, la Mesa del Parlament que no es pot al·legar la “legitimitat” en defensa del referèndum, com fa l’independentisme. “En una concepció democràtica del poder no hi ha cap altra legitimitat que la legalitat constitucional”, sentencia el TC. “Sense conformitat amb la Constitució no pot predicar-se cap legitimitat”, afegeix. En resum, és impossible un referèndum pactat sense reformar la Constitució.

Per la seua part, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va considerar inimaginable que un governant que els espanyols paguen amb els seus impostos i que té les competències que té, “perquè l’hi atorga la Constitució, vulgui incomplir aquesta Constitució i no passi res”. Va assegurar que el Govern central és responsable i, per tant, té estudiats tots els escenaris. El ministre no va voler pronunciar-se sobre la possibilitat que la Fiscalia decideixi actuar contra Forcadell.

tracking