SEGRE

VENEÇUELA DIPLOMÀCIA

Nova crisi diplomàtica entre Veneçuela i Espanya

El líder veneçolà anomena “bandit i protector de delinqüents i assassins” Rajoy || Exteriors convoca l’ambaixador veneçolà

Nicolás Maduro.

Nicolás Maduro.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Exteriors espanyol va convocar ahir l’ambaixador de Veneçuela a Espanya, Mario Isea, en protesta per les paraules que el president veneçolà, Nicolás Maduro, va dirigir la matinada de dijous a divendres al cap de l’Executiu, Mariano Rajoy, al qual va anomenar “bandit” i “protector de delinqüents i assassins”.

Maduro va fer aquestes acusacions després que Rajoy demanés “justícia, drets humans i llibertat per als presos polítics veneçolans”, al complir-se tres anys de l’empresonament del líder opositor Leopoldo López.

La convocatòria a un ambaixador és una eina de protesta diplomàtica que es fa servir per traslladar de manera formal el malestar del país que es considera ofès per un altre. En l’escala de protestes diplomàtiques, és el nivell anterior a la crida a consultes (retirada temporal) de l’ambaixador de la nació ofesa.

Els desacords se succeeixen des de la jornada posterior a les eleccions que va guanyar Maduro l’abril del 2013. El president electe es va sentir llavors profundament ofès quan el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, no va reconèixer immediatament la seua victòria davant d’uns resultats ajustats que l’oposició qüestionava demanant un recompte de vot.

El comentari de Rajoy i la rèplica de Maduro van tenir lloc a més el mateix dia en què els expresidents Felipe González i José María Aznar demanessin que l’Organització d’Estats Americans (OEA) prengui mesures a Veneçuela pel deteriorament de la democràcia al país.

Per la seua part, el pare de Leopoldo López va convidar el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, a visitar aquest país perquè “vegi les condicions” de la gent que viu allà que, segons ha explicat, està “patint”.

D’altra banda, un grup de diputats del partit opositor veneçolà Primer Justícia (PJ) va tallar ahir el pas per la principal autopista de Caracas per demanar que se celebrin eleccions regionals aquest any.

tracking