SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

Puigdemont apel·la a la responsabilitat del món local per construir un nou Estat

L’exvicepresident Alfonso Guerra demana suspendre Catalunya “per frenar el nacionalisme català” || Albiol insta Mas i el president a “deixar de fracturar la societat” i optar per una alternativa

Foto del PDeCAT després de la constitució del Consell d’Acció Municipal amb Solsona al capdavant.

Foto del PDeCAT després de la constitució del Consell d’Acció Municipal amb Solsona al capdavant.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va apel·lar ahir a l’“enorme responsabilitat” del món local en la construcció d’un nou estat independent per a Catalunya. El president, durant la constitució del nou Consell d’Acció Municipal del PDeCAT (vegeu el desglossament), va recordar a l’Estat espanyol que la nació es decidirà des del poble i no des de “les elits del pont aeri”. “Per fer política per als catalans és més important conèixer els catalans que fer política i a Madrid costa que arribi aquesta idea perquè ens neguen aquesta realitat”, va etzibar.

D’altra banda, l’exvicepresident del govern Alfonso Guerra va afirmar que “no és fàcil entendre” que l’Executiu de Mariano Rajoy i els partits constitucionalistes no explorin la possibilitat d’aplicar l’article 155 de la Constitució espanyola, que permetria la suspensió de Catalunya, per frenar els “passos” del nacionalisme català cap a la independència i “ruptura de la nació”.

En un article publicat per la revista Tiempo, Guerra apunta a la suspensió de Catalunya com una possibilitat a explorar davant “de l’intent de secessió”, fet que titlla de “greu i transcendent”.

“Es recorre a una entelèquia d’apel·lació al diàleg mentre que el nacionalisme fa passos cada dia cap a la ruptura de la nació”, va assenyalar, per després qüestionar: “Per què s’ignora que la Constitució estableix els mecanismes per solucionar els casos en els quals les autoritats no compleixen les responsabilitats manades mitjançant eleccions lliures i democràtiques?”.

Per la seua part, el coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, va demanar a l’expresident Artur Mas i a Carles Puigdemont que si contemplen un pla B a l’independentisme dins de l’Estat de Dret que el posin sobre la taula. “Que deixin de dividir, que deixin de fracturar la societat catalana i que si hi ha una alternativa la posin sobre la taula”, va reclamar.

D’altra banda, el portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, creu que Catalunya acabarà celebrant eleccions aquest any en lloc d’un referèndum i va demanar al Partit Popular i al PSC que cedeixin els seus vots a Inés Arrimadas per liderar un bloc constitucionalista català.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar que cap altre projecte polític com el PDeCAT té la “solidesa” i “capil·laritat” necessària per liderar el país des dels ajuntaments. Solsona hereta així el càrrec de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias en l’antiga CDC.

Solsona va recordar que el partit naix del moviment territorial i assegura que la fortalesa dels més de 400 alcaldes i 2.000 regidors, a més de les quatre diputacions i consells comarcals, pot ser “temible” si està ben gestionada.

Marc Solsona presidirà la política municipal del PDeCATEl PDeCAT va constituir ahir el nou Consell d’Acció Municipal del partit, que va elegir l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, com a president. El nou òrgan de la formació vol ser un complement a la direcció del partit que gestioni la força municipalista i comenci a partir d’ara a conjurar i a treballar per tornar a ser la primera força de Catalunya en les eleccions municipals del 2019.

tracking