SEGRE

POLÍTICA SOBIRANISME

El Govern apressa Rajoy a negociar i nega “reunions secretes” entre presidents

Munté insisteix a posar ja data i hora per a una trobada entre Puigdemont i Rajoy || JxSí registra la petició de la comissió per l’‘operació Catalunya’ a la qual donen suport Sí que es Pot i la CUP

Pla general dels membres de la Mesa del Parlament que mostren la notificació del TC.

Pla general dels membres de la Mesa del Parlament que mostren la notificació del TC.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu de la Generalitat, Neus Munté, va apressar ahir el president del Govern, Mariano Rajoy, a concretar una data per reunir-se amb el president, Carles Puigdemont, i va desmentir trobades discretes entre els dos mandataris: “No hi ha hagut reunions secretes.” Ho va dir en roda de premsa després del Consell Executiu, arran que els últims dies s’hagin succeït declaracions i contradeclaracions sobre si hi havia hagut contactes al màxim nivell secrets entre la Generalitat i el Govern central.

L’últim a dir-ho va ser el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va afirmar a Madrid que sí que li consten aquests contactes al màxim nivell i que creu que Mariano Rajoy i Carles Puigdemont “s’han vist” de forma discreta.

El líder del PSC assegura que li consten contactes al màxim nivell entre Madrid i Barcelona

Puigdemont avisa que “no hi ha amenaces que puguin impedir el referèndum”

També el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, va assegurar diumenge que hi havia contactes a “tots els nivells” entre els dos Executius, però Munté ho va reduir a contactes entre consellers i ministres sobre temes sectorials, no en relació amb el procés sobiranista.

A més, Munté va insistir que el Govern català planteja el referèndum com a innegociable: “La nostra proposta és molt clara –el referèndum– i a l’altre costat no n’hi ha cap. Encantats d’asseure’ns i escoltar. Fins ara no s’ha produït cap oferta ni tenim cap concreció sobre la reunió”, va sentenciar.

Munté va assegurar que els contactes entre Puigdemont i Rajoy, ja siguin telefònics o presencials, han estat tots públics i va recordar, per exemple, la reunió que van mantenir l’abril del 2016 a la Moncloa, o la trucada que el president català li va fer quan Mariano Rajoy va ser investit president per última vegada.

Davant de les reiterades preguntes sobre la mateixa qüestió, la portaveu va concloure: “Estem parlant de forma molt clara. No han existit aquestes trobades. Punt i seguit. Volem que es produeixin. Volem aquestes trobades, que posin data i hora.”

Respecte a l’entrevista que Rajoy va concedir aquest dilluns, Munté li va exigir al president que “deixi de menysprear i de considerar irreal” el procés sobiranista, i li va recordar que des de fa diversos anys hi ha a Catalunya manifestacions multitudinàries en defensa d’aquest projecte polític.

Munté va donar per “fracassada” la voluntat de dialogar del Govern central que va ser mediàticament batejada com a operació diàleg, i li va exigir al president que digui què proposa amb la mateixa claredat que el Govern català posa a sobre de la taula el referèndum.

D’altra banda, el portaveu adjunt de Junts pel Sí al Parlament, Roger Torrent, va anunciar que el seu grup va registrar ahir a la Cambra catalana la petició d’obertura d’una comissió d’investigació de l’anomenada operació Catalunya.

El portaveu adjunt de Sí que es Pot al Parlament, Albano Dante Fachin, va anunciar que el seu grup donarà suport tant a la comissió d’investigació sobre la denominada operació Catalunya impulsada per JxSí, com la del cas Vidal impulsada per Ciutadans, PSC i Partit Popular, encara que ho faran “amb reserves”.

Cs, PSC i PP van rubricar també ahir una iniciativa conjunta per crear una comissió d’investigació al Parlament sobre el cas Vidal, en relació amb les polèmiques declaracions que va realitzar el jutge i ja dimitit senador d’ERC.

El diputat de la CUP Albert Botran va anunciar que la seua formació donarà suport a la comissió d’investigació que impulsarà Junts pel Sí sobre la denominada operació Catalunya, però no a la que Ciutadans, PSC i Partit Popular volen impulsar sobre l’exsenador d’ERC Santi Vidal.

El document notifica als membres de la Mesa de la interlocutòria del TC per l’incident d’execució de la sentència de l’Alt Tribunal i els “adverteix” del deure d’“abstenir-se de realitzar qualsevol actuació tendent a donar compliment als apartats anul·lats d’aquella resolució del debat de política general del Parlament”, així com del deure d’“impedir o paralitzar qualsevol iniciativa” que suposi “ignorar o eludir” la nul·litat d’aquests apartats. També els adverteix de les “eventuals responsabilitats, fins i tot la penal, que puguin incórrer en cas d’incompliment del que ha ordenat” el TC, apunta la notificació.

tracking