SEGRE

TRIBUNALS

El Fiscal es querella contra Forcadell i membres de la Mesa pel referèndum

El Fiscal es querella contra Forcadell i membres de la Mesa pel referèndum

El Fiscal es querella contra Forcadell i membres de la Mesa pel referèndum

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia ha presentat aquest dijous una nova querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s’adreça també contra tres membres de la Mesa de JxS, per desobediència i prevaricació en permetre que la cambra aprovés una resolució per celebrar un referèndum d’independència.

La querella, que respon a la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de deduir testimoni contra Forcadell i els membres sobiranistes de la Mesa per les resolucions del referèndum, deixa fora al tercer secretari Joan Josep Nuet, de CSQP, malgrat que aquest també va votar a favor que es debatés la proposta, en entendre que no tenia la voluntat d’incomplir els mandats de l’alt tribunal.

Aquesta nova denúncia de la Fiscalia, presentada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que se suma que Forcadell té oberta per permetre el debat del full de ruta independentista, s’adreça també contra els altres tres membres de la Taula de JxS, Lluís Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet.

Segons fonts jurídiques, és previsible que aquesta nova querella s’acabi unint a la causa de Forcadell oberta en el TSJC, un procés la instrucció del qual està pràcticament ultimada i pendent de la decisió de la magistrada Maria Eugènia Alegret d’enviar-la o no a judici.

La resolució, aprovada el 6 d’octubre de l’any passat amb els vots de Junts pel sí i la CUP, instava el govern de la Generalitat a convocar un referèndum d’independència a Catalunya, el setembre de 2017 com molt tard.

En la seua querella, la Fiscalia sosté que el 5 d’octubre de 2016 els querellats van permetre amb els seus vots favorables que la Mesa del Parlament admetés a tràmit dos propostes de JxS i la CUP que instaven a convocar un referèndum, malgrat "tenir ple coneixement" que el TC havia prohibit desenvolupar qualsevol resolució que emanés de la declaració de ruptura del 9 de novembre, que obria la porta a una via unilateral a la independència.

Els grups parlamentaris de Ciutadans, PSC i PP, recorda la Fiscalia, van instar que la Mesa reconsiderés l’admissió d’aquestes propostes, i també el Lletrat Gran li va recordar els advertiments del Constitucional, sense que els querellats rectifiquessin la seua decisió inicial.

En el ple de l’endemà, manté la querella, es van succeir intervencions dels diputats Albert Botran, de la CUP, i Marta Rovira, de JxS, que il·lustraven "la consciència de situar-se al marge de l’ordre constitucional" i, malgrat això, Forcadell "va donar pas" a la votació de les resolucions per convocar el referèndum.

Les decisions dels querellats, afirma el ministeri públic, "posen en evidència la seua voluntat inequívoca i irreversible de portar endavant el seu projecte polític per la força dels fets consumats, amb total menyspreu a la Constitució", així com a les prohibicions del TC.

tracking