SEGRE

TRIBUNALS SOBIRANISME

Nova querella del fiscal a Forcadell per la seua “voluntat” de desobeir

També va contra part de la Mesa del Parlament, com la lleidatana Barrufet, per donar suport al referèndum || Turull compara el TC i Fiscalia amb el cop del 23-F

El Fiscal es querella contra Forcadell i membres de la Mesa pel referèndum

El Fiscal es querella contra Forcadell i membres de la Mesa pel referèndum

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Superior de Catalunya va presentar ahir una nova querella contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per la “seua contumaç i obstinada voluntat d’incomplir” els mandats constitucionals al permetre votar a la Cambra propostes sobiranistes, entre les quals el suport a un referèndum vinculant sobre la independència.

La querella, pels suposats delictes de desobediència i prevaricació, s’adreça també contra el vicepresident de la Cambra catalana, Lluís Corominas; la secretària primera, Anna Simó, i la secretària quarta, la lleidatana Ramona Barrufet (tots de JxSí), acusant-los de diverses accions encaminades a exercir l’autodeterminació.

La CUP demana entrar formalment a la Mesa del Parlament perquè volen estar “a la diana”

La Fiscalia també demana acumular aquesta querella a la causa que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja té oberta contra Forcadell per suposadament haver desobeït el Tribunal Constitucional al permetre votar al Parlament les conclusions de la comissió d’estudi del procés.

Per la seua part, Forcadell va deplorar que se la persegueixi judicialment “per ser independentista”, però va avisar que aquesta nova querella no impedirà el debat sobiranista a l’hemicicle. La Junta de Portaveus del Parlament va aprovar una declaració de suport contra els querellats. La iniciativa va prosperar amb els vots a favor de JxSí, Sí que es Pot i la CUP, que es van imposar als vots negatius del PSC, i Cs, en una reunió extraordinària en què el PP no va participar.

A més, la diputada de la CUP Anna Gabriel va sostenir que l’Estat ha situat “la diana” a la Mesa del Parlament i va anunciar que formalitzaran una petició d’entrar-hi, com a membres. “Si la Fiscalia apunta a la mesa, a nosaltres també ens hi pot trobar.”

D’altra banda, la querella de la Fiscalia contra Forcadell va crispar el ple del Parlament. La polèmica la va obrir el president de JxSí a la Cambra, Jordi Turull, que va comparar la Fiscalia i el TC amb els colpistes que van entrar al Congrés el 23 de febrer del 1981: “És la versió 2017 del tots a terra”.

El comentari va enfadar els portaveus de Ciutadans i del Partit Popular. Carlos Carrizosa (Ciutadans) va defensar que la Fiscalia és un òrgan independent i Alejandro Fernández (PP) va considerar “lamentable” la comparació utilitzada per Turull.

Puigdemont adverteix: “Independència o retrocedir” El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, adduirà davant del Govern central les firmes d’adhesió al Pacte Nacional pel Referèndum com un últim intent per pactar un referèndum acordat amb l’Estat, sense concretar de quina manera s’esgrimiran aquestes firmes. El manifest impulsat pel Pacte Nacional pel Referèndum de dimecres va superar 40.000 adhesions en la primeres 24 hores. D’altra banda, Puigdemont va defensar en una entrevista al diari irlandès The Irish Times que l’única alternativa que hi ha a la independència de Catalunya és “retrocedir”. Ho va justificar assegurant que “la relació amb l’Estat espanyol no és bona” i que seguir-hi no comporta beneficis per als catalans. Per la seua part, el president del Govern central, Mariano Rajoy, va reafirmar la seua disposició a parlar amb Puigdemont, encara que no sobre un referèndum independentista, i va subratllar que parlar del que interessa als ciutadans “sempre té sentit”. Així mateix, en un informe sobre Catalunya del Real Instituto Elcano, el think tank de l’Estat que presideix el rei Felip VI, va concloure que “Madrid no està preparat per discutir sobre el referèndum i que l’operació Diàleg no ha arribat enlloc”.

tracking