SEGRE

CORRUPCIÓ SENTÈNCIA

Rato, condemnat a 4 anys i 6 mesos i Blesa, a 6 per les targetes ‘black’

Penes de presó per dilapidar fons de Caja Madrid i Bankia || Condemnes superiors a dos anys per a seixanta-cinc exalts càrrecs i directius de les entitats

Els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato.

Els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència Nacional va condemnar ahir els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato a sis i quatre anys i mig de presó a més d’una multa de 6.000 i 7.200 euros, respectivament, i la inhabilitació a tots dos per exercir qualsevol càrrec relacionat amb l’activitat bancària mentre duri la condemna. Els considera autors del delicte d’apropiació indeguda continuada en el cas de les targetes black de la desapareguda entitat.

La secció quarta de la sala penal desmunta la naturalesa retributiva d’aquestes targetes i assenyala els seus antics dirigents, entre ells l’exdirector general de mitjans Ildefonso Sánchez Barcoj, condemnat a dos anys i mig, per rendir-se “a una pràctica que dilapidava el patrimoni gestionat”. La sentència de l’Audiència Nacional, que recull la condemna dels 65 exalts càrrecs i directius de Caja Madrid i Bankia, assenyala en especial Miguel Blesa i Rodrigo Rato, als quals retreu que trenquessin la lleialtat que se’ls va dipositar en qualitat de presidents de la caixa extinta.

“Van anteposar finalitats personals als interessos socials, que eren els bancaris i no altres”

En la resolució es valora l’ús personal que es va fer amb les targetes, la validesa de la prova pericial aportada per Bankia amb el desglossament de les despeses efectuades amb les Visa, la competència de l’entitat nacionalitzada per erigir-se com la principal damnificada per la pràctica i les declaracions de tots els acusats, als quals atribueix reiteradament un comportament “il·lícit”.

Per al Tribunal, va ser Blesa qui va propiciar l’ús de les targetes “al marge de les retribucions convingudes contractualment” així com de facilitar-les als membres del consell d’administració de l’entitat i als integrants de la comissió de control, perquè en poguessin disposar “sense justificació de la despesa”.

En relació amb l’exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, els jutges al·leguen que “va estendre la pràctica a favor seu” i “va mantenir la mateixa dinàmica en tots els aspectes”.

PP i PSOE callen i Podem veu la “punta de l’iceberg de l’estafa”? El col·lectiu 15MpaRato considera que la condemna és una “molt bona notícia” i que aquesta sentència suposa un “abans i un després” en la societat, mentre que CCOO va sorprendre per la “indiscriminada exemplaritat” en la sentència de les black respecte a altres condemnes. Podem va celebrar la decisió del Tribunal i va advertir que les black són només la punta de l’iceberg de la “gran estafa” i el “saqueig” protagonitzat per una minoria en detriment de tots els ciutadans. Ni el PP ni el PSOE s’han pronunciat encara sobre aquest cas, que afecta consellers de l’entitat que van ser nomenats per tots dos partits. Per a l’advocat i exlíder d’UPyD s’hauria de dictar presó provisional per a Blesa i Rato. Aquest últim va anunciar que interposarà un recurs encara que no va valorar la sentència.

Els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato.

Els expresidents de Caja Madrid Miguel Blesa i Rodrigo Rato.

tracking