SEGRE

UNIÓ EUROPEA CIMERA

La UE celebra els 60 anys decidida a avançar junta “a diferents ritmes i diferent intensitat”

Els Vint-i-set celebren l’aniversari del Tractat de Roma girant full al Brexit || Firmen una declaració en la qual marquen els àmbits en què desitgen concentrar els esforços en la pròxima dècada

Foto de família dels líders europeus després de firmar ahir la Declaració de Roma.

Foto de família dels líders europeus després de firmar ahir la Declaració de Roma.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els líders de la Unió Europea van proclamar ahir dissabte a Roma que la Unió és “indivisa i indivisible” i està oberta als països europeus que respectin els valors que comparteixen, si bé van confirmar que estan determinats a avançar en el projecte europeu “a diferents ritmes i diferent intensitat”, per evitar que els països menys decidits llastin els progressos de la resta.

“Actuarem junts, a diferents ritmes i amb diferent intensitat quan sigui necessari, mentre avancem en la mateixa direcció, com hem fet en el passat, d’acord amb els tractats i mantenint la porta oberta als qui vulguin unir-s’hi més endavant. La nostra unió és indivisa i indivisible”, diu la Declaració de Roma que commemora el seixantè aniversari de la fundació de l’actual Unió Europea.

La pau, la llibertat, la democràcia, els Drets Humans i l’Estat de Dret

La Unió Europea va proclamar així que avui és un bloc “unit i més fort”, a només quatre dies que Londres notifiqui formalment la intenció d’abandonar el club comunitari i s’activi el termini de dos anys per pactar les condicions del divorci. La cita de Roma va servir així mateix per reivindicar una Unió única, amb institucions i valors ferms, amb especial referència al document a la pau, la llibertat, la democràcia, els Drets Humans i a l’Estat de dret.

El text, pactat pels Vint-i-set abans de la trobada a Roma, identifica quatre eixos clau en els quals ha d’avançar de manera prioritària la Unió Europea: la seguretat (que inclou la política migratòria i la lluita contra el terrorisme), el creixement i ocupació, el pilar social i comptar amb més pes a l’escena internacional.

Abans del moment de la rúbrica amb la qual van renovar el compromís de fa seixanta anys als Tractats de Roma, el president del Consell, Donald Tusk, va citar els mandataris a “demostrar que són líders” de la Unió Europea i assumir clarament la protecció del projecte. També va instar els Vint-i-set a sentir-se “orgullosos” de les metes que s’han aconseguit en els seixanta anys de recorregut europeu.

Entre les anècdotes de la firma, el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va revelar que va fer servir la mateixa ploma estilogràfica utilitzada el 1957 per la delegació del seu país, Luxemburg, per firmar els Tractats de Roma originals.

La ciutat de Roma va estar blindada amb més de 5.000 agents de les forces de l’ordre que patrullaven els carrers, amb franctiradors a les teulades i més de cent telecàmeres que registraven en tot moment les zones per on estava previst que passessin les delegacions oficials per tal d’evitar qualsevol aldarull, tant terrorista com de les protestes de diverses organitzacions.

Milers d’europeus, partidaris i detractors de la Unió Europea, es van manifestar ahir a Roma en la jornada en la qual els vint-i-set van commemorar el seixantè aniversari del Tractat de Roma. Les concentracions van tenir lloc a diferents punts de la capital i no van poder accedir al centre, on es va celebrar la cimera, blindat per l’amenaça terrorista i el temor de disturbis.

Una de les manifestacions més multitudinàries va ser la Marxa per Europa que va reunir aproximadament 5.000 persones, segons van indicar els organitzadors, sota una idea comuna: la defensa d’una UE més solidària i més unida en la gestió del drama migratori, la lluita contra el terrorisme o les desigualtats socials.

Durant la jornada, ONG com Save The Children, Amnistia Internacional i Metges sense Fronteres van aprofitar per centrar l’atenció en el drama migratori i van col·locar una bassa amb la bandera de la Unió Europea al riu Tíber, on van simular un naufragi d’immigrants.

Paral·lelament a Londres, milers de britànics van sortir al carrer per protestar contra el començament imminent de les negociacions per a la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Els manifestants van mantenir un minut de silenci en memòria de les víctimes de l’atemptat d’aquest dimecres.

Rajoy: “L’alternativa a no complir la llei és el no-res, la selva”El president del Govern, Mariano Rajoy, va considerar que la declaració firmada ahir a Roma pels líders de la Unió Europea (UE) reafirma com a valor essencial europeu el respecte a l’Estat de dret i, per tant, al compliment de la legalitat al qual ell apel·la davant de l’actitud dels independentistes catalans. Mariano Rajoy es va referir al text de la Declaració de Roma per subratllar que el primer paràgraf recull clarament els valors fonamentals i ferms de la Unió Europea. I els va enumerar: la pau, la llibertat, la democràcia, el respecte als drets humans i l’Estat de dret. Quan va citar aquest últim principi, va ressaltar que es tracta de la submissió de tots a la llei. “L’alternativa al compliment de la llei és el no-res, per no dir la selva, i a ningú no se li ocorre que a Europa algú doni suport a qui pretén transgredir la llei”, va recalcar. “Això a ningú se li acudeix posar-ho en dubte. I els que ho posen –amb referència al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont–, crec que estan molt confosos.”

Foto de família dels líders europeus després de firmar ahir la Declaració de Roma.

Foto de família dels líders europeus després de firmar ahir la Declaració de Roma.

tracking