SEGRE

PARTITS POLÍTICA

Rajoy crida a la “concòrdia” però no admetrà un referèndum ni “violar la llei” a Catalunya

Assegura a l’Hospitalet que “l’autodeterminació només existeix a l’antiga URSS, l’antiga Iugoslàvia i a Etiòpia” || Albiol estén la mà a Ciutadans i al PSC “per fer front al secessionisme”

Mariano Rajoy.

Rajoy crida a la “concòrdia” però no admetrà un referèndum ni “violar la llei” a CatalunyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va fer ahir a Catalunya una crida al “diàleg” i a “buscar un nou esperit de concòrdia” allunyada de l’“extremisme”, a la vegada que va aprofitar per advertir que no admetrà ni un referèndum ni cap acord que impliqui “violar la llei”.

En la clausura del XIV congrés autonòmic del Partit Popular de Catalunya, on Xavier García Albiol ha estat proclamat com a president del partit, Rajoy va enunciar els seus cinc grans objectius davant el procés sobiranista: mantenir la unitat d’Espanya, garantir el compliment de la llei, recuperar les institucions perquè serveixin a “tots els catalans”, restaurar la “cohesió interna” social que l’independentisme ha “destruït” i instaurar un “nou esperit de concòrdia” que mantingui allunyats del poder els “extremistes”.

Després d’acusar Junts pel Sí i la CUP al Parlament d’estar “liquidant l’Estat de Dret” amb el desplegament del seu full de ruta independentista, Rajoy va expressar el seu “sí rotund al diàleg”, per abordar qüestions com les infraestructures, el finançament autonòmic, els serveis públics o l’atenció a la dependència.

Però va llançar una advertència al Govern de Carles Puigdemont: “El que no hem acceptat ni ho farem en el futur són les imposicions, els monòlegs, els contractes d’adhesió ni esquivar la ley.” “Nopodem admetre la celebració d’un referèndum que no permet la nostra Constitució ni cap Constitució escrita del món, només la de l’antiga URSS, la de l’antiga Iugoslàvia i la d’Etiòpia”, va afirmar Rajoy.

D’altra banda, va llançar un missatge a “la majoria de catalans que se senten espanyols”, als quals va prometre: “No us abandonarem.”

Per la seua part, García Albiol va estendre la mà a Ciutadans i al PSC per actuar “units davant la secessió” que propugnen els independentistes i formar un “govern del canvi” per “parar els peus al nacionalisme”, i va deixar clar que “si algú espera excessos” del PP, el seu partit “no contribuirà a inflamar cap conflicte”.

La cup amenaça d'abandonar el Parlament

La diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant va advertir ahir que si no se celebra un referèndum d’independència, com a més tard el proper mes de setembre, la seua formació es plantejarà “abandonar d’una manera o una altra” el Parlament de Catalunya per forçar el final de la legislatura. En una entrevista a la cadena 3/24, Reguant va apressar l’Executiu a fixar ja la data del referèndum independentista, de manera que pugui celebrar-se abans de l’estiu. En qualsevol cas, la diputada va explicar que la seua formació deixarà de marge al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “fins al mes de setembre” perquè se celebri un referèndum independendista. “Si no passa, la CUP buscarà totes les maneres possibles perquè aquesta legislatura acabi i perquè els diputats de la CUP abandonem, d’una manera o una altra, el Parlament”, va afegir la diputada, la formació de la qual ha donat suport als pressupostos de la Generalitat a condició de la celebració del referèndum.

Va acusar a més el Govern central de “passar-se de frenada” a l’impugnar i impulsar investigacions judicials en relació amb totes aquelles decisions vinculades al procés sobiranista català. Va vaticinar que l’Estat seguirà actuant “fins al final” per evitar que el referèndum tingui lloc i va retreure a Puigdemont que dissabte plantegés un escenari en què el procés independentista fracassés. “El possible fracàs del procés no ens fa cap favor”, va criticar després que Puigdemont augurés una revenja de l’Estat si Catalunya no aconsegueix independitzar-se.

Sobre un hipotètic posicionament internacional respecte al procés sobiranista, va defensar que “Europa el mira bastant a l’expectativa” i que actua per preservar el poder establert. “Si, a sobre, hi ha pressió per part de l’Estat espanyol, que demana ajuda, és evident que el paper que fa Europa és el previsible”, va afegir amb referència als favors que va demanar l’exministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo.

tracking