SEGRE

POLíTICA INTERNACIONAL

El Parlament escocès aprova impulsar un nou referèndum d’independència

El Parlament escocès aprova impulsar un nou referèndum d’independència

El Parlament escocès aprova impulsar un nou referèndum d’independència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament d’Escòcia ha aprovat aquest dimarts una moció que atorga al Govern autònom el mandat de negociar amb Londres la convocatòria d’un nou referèndum sobre la seua independència del Regne Unit.Per 69 vots a favor i 59 en contra, la cambra de Holyrood (Edimburg) va recolzar la proposta de la ministra principal, la nacionalista Nicola Sturgeon, per promoure un plebiscit entre tardor de 2018 i la primavera de 2019.

Un dia abans que el Govern britànic activi el procés de sortida de la Unió Europea (UE), Sturgeon va defensar que els escocesos han de poder "elegir entre el 'brexit' -possiblement un 'brexit' molt dur- o convertir-se en un país independent.

Escòcia, com la resta del Regne Unit, es troba en una cruïlla de camins", va dir la líder del Partido Nacionalista Escocés (SNP), que va sumar els sis vots del Partit Verd als seus 63 diputats per obtenir la majoria necessària per aprovar la moció en una cambra amb 129 escons.

El debat en el Parlament autònom va durar prop de set hores, en una sessió que es va estendre durant tres dies i que es va veure suspesa dimecres passat per l’atemptat que va causar a Londres quatre víctimes mortals.

Quan la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, activi aquest dimecres l’article 50 del Tractat de Lisboa, que iniciarà un període de dos anys per negociar les condicions de sortida de la UE, el país es dirigirà cap a un canvi "significatiu i profund", va dir Sturgeon.

Per aquest motiu, la ministra principal va defensar celebrar un plebiscit una vegada els termes finals del "brexit" estiguin "clars" i els escocesos puguin prendre una "decisió informada".

Fa dos anys i mig, el 55,3 % dels votants que van participar en el primer plebiscit van optar per continuar formant part del Regne Unit .

Sturgeon es trobarà en aquesta ocasió previsiblement amb l’oposició de la primera ministra britànica, que ha argumentat que "no és el moment" de celebrar una consulta.

La dirigent escocesa aspira a mantenir un diàleg "racional" i no de confrontació amb el Govern britànic, que hauria de cedir temporalment les seues competències exclusives perquè Escòcia pugui celebrar un referèndum legal i vinculant sobre la seua escissió del Regne Unit.

tracking