SEGRE

PANORAMA

Mariano Rajoy promet inversions de 4.200 milions en infraestructures per a Catalunya

La xarxa de Rodalies rebrà 1.882 milions fins al 2020 i uns altres 2.000 fins al 2025 || El president del Govern afirma a Barcelona que el tram català del Corredor Mediterrani estarà fet el 2020

Íñigo de la Serna, Mariano Rajoy, Soraya Sáez de Santamaría i Enric Millo, ahir a Barcelona.

Íñigo de la Serna, Mariano Rajoy, Soraya Sáez de Santamaría i Enric Millo, ahir a Barcelona.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar aquest dimarts que l’Estat invertirà 4.200 milions d’euros en infraestructures a Catalunya fins al 2020, i que bona part dels fons aniran destinats a la xarxa de Rodalies.

Rajoy, que diumenge passat va assistir a la designació de Xavier García Albiol com a president del PP català, va tornar a Barcelona, dins del seu pla per augmentar la presència a Catalunya, per presentar davant de prop de cinc-cents empresaris un paquet d’inversions en matèria d’infraestructures a Catalunya per a l’actual mandat. La xarxa de Rodalies absorbirà bona part d’aquesta inversió, amb 1.882 milions d’euros fins al 2020 i uns altres 2.000 milions fins al 2025.

Les carreteres rebran 850 milions, els aeroports 240 i per als ports es destinaran 590 milions

El cap de l’Executiu espanyol també va parlar del Corredor Mediterrani, la seua altra gran aposta, i va dir que serà una “obra vertebradora” que permetrà connectar els principals nusos logístics, centres de producció, ports i aeroports de la Mediterrània. Pel que fa a això, va avançar que els trams catalans del Corredor Mediterrani poden estar acabats de cara a la primavera de l’any 2020.

Les inversions del Govern central també es destinaran a aeroports, amb una inversió total de 240 milions fins al 2020, mentre que a ports es dedicaran prop de 590 milions. Es disposarà d’uns altres 850 milions per a l’ampliació i millora de carreteres, com les vies N-240, entre Lleida i les Borges Blanques, o N-II (vegeu més informació a la pàgina 13). Rajoy va garantir que aquest pla d’inversions serà “realista, viable i verificable en totes les etapes”, i va estendre la mà a la col·laboració amb altres administracions per a la seua execució.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va provar de llançar un missatge de confiança en els plans del Govern i va assegurar que “no són xifres que poden sonar bé”, sinó “un compromís” que l’Executiu complirà.

Les principals associacions empresarials de Catalunya, com la Cambra de Comerç i les patronals Foment i Pimec, van valorar aquest pla d’inversions, encara que no van amagar la seua incredulitat i apressen a executar-les en el termini previst.

La jornada, titulada Connectats al futur, va reunir a Barcelona directius de pimes i grans companyies, com ara Florentino Pérez (ACS), Amancio López (Hotusa), José Luis Bonet (Cambra de Comerç d’Espanya i Freixenet), Alberto Palatchi (Pronovias), Javier Sánchez Prieto (Vueling), Joaquim Gay de Montellà (Foment del Treball) o Salvador Alemany (Abertis).

El Govern alemany, a través del ministre d’Exteriors, Sigmar Gabriel, va subscriure ahir les tesis de l’Executiu espanyol respecte al procés sobiranista a Catalunya, va defensar la importància de respectar la legalitat vigent i va evitar qualsevol tipus de comparació amb Escòcia.

A començaments de març, el ministeri d’Hisenda va comunicar al departament d’Economia de la Generalitat que l’import del FLA assignat a Catalunya per al primer i el segon trimestres del 2017 seria de 2.203 milions i 1.395 milions, respectivament. El departament d’Economia està pendent que Hisenda aprovi la quantitat definitiva que adjudicarà a la Generalitat per a la resta dels trimestres de l’any 2017.

L’objectiu és destinar 1.314 milions d’euros per a l’objectiu de dèficit fixat. La resta dels diners estaria destinat a cobrir els venciments de valors emesos, préstecs nacionals a llarg termini i préstecs internacionals, el retorn de les liquidacions negatives del model de finançament acordat en el Consell de Política Fiscal i Financera, i el finançament d’altres préstecs.

Íñigo de la Serna, Mariano Rajoy, Soraya Sáez de Santamaría i Enric Millo, ahir a Barcelona.

Íñigo de la Serna, Mariano Rajoy, Soraya Sáez de Santamaría i Enric Millo, ahir a Barcelona.

tracking