SEGRE

POLíTICA

Diputats nacionalistes i Podem abandonen el ple en solidaritat amb Homs

Els parlamentaris d’Unidos Podemos han anat tornant poc a poc al saló de plens, mentre que els d’ERC han anunciat que tornaran per votar

Diputats nacionalistes i Podem abandonen el ple en solidaritat amb Homs

Diputats nacionalistes i Podem abandonen el ple en solidaritat amb HomsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els diputats de partits nacionalistes catalans com el PDeCAT i ERC, juntament amb Unidos Podemos i Compromís, han abandonat aquest dijous el ple del Congrés en solidaritat amb el fins ara portaveu del PDeCAT, Francesc Homs, que ahir va ser apartat del seu escó en compliment de la seua condemna d’inhabilitació.

Al començament del ple d’aquest dijous i quan la presidenta del Congrés, Ana Pastor, iniciava la sessió, el diputat del PDeCAT, Carles Campuzano, ha demanat la paraula per defensar la "dignitat" dels parlamentaris del seu partit després de l’"expulsió" de la Cambra del seu cap de files.

Paraula que no li ha concedit Pastor, que li ha recordat que la situació d’Homs ja va ser debatuda quan el Congrés va concedir el seu suplicatori perquè fos jutjat pel Tribunal Suprem.

En protesta, els diputats del PDeCAT, ERC, Unidos Podemos i Compromís, s’han aixecat dels seus escons i han marxat de l’hemicicle.

Al cap de pocs minuts de l’incident, els parlamentaris d’Unidos Podemos han anat tornant poc al saló de plens, mentre que els d’ERC han anunciat que tornaran per votar.

Per la seua part, els diputats del PDeCAT han avançat que no tornaran a l’hemicicle fins dimecres vinent, ja que dimarts acompanyaran Homs en una roda de premsa a Barcelona.

En declaracions fora del saló de plens, Campuzano, un del que més sonen per succeir Homs com a portaveu del partit al Congrés, ha agraït el gest als partits que s’han afegit al plante.

"Aquesta democràcia queda greument tocada", ha alertat Campuzano, que ha criticat que Homs hagi estat inhabilitat per haver facilitat que els catalans expressaran la seua opinió amb el seu vot en la consulta del 9 N.

Campuzano ha avançat que el substitut d’Homs al seu escó, Feliu Guillaumes, prendrà possessió la setmana que ve.

Li ha recolzat en la protesta el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, qui malgrat les diferències amb el PDeCAT, no considera "assenyat" que s’hagi apartat Homs del seu escó.

També ha criticat que Pastor no hagi deixat intervenir en el ple Campuzano per defensar la "dignitat del seu grup".

"Ens sembla una falta de respecte a la normalitat institucional i al funcionament normal i democràtic d’aquesta Cambra", ha denunciat.

Des d’ERC, Joan Tardá, ha insistit que el judici a Homs ha estat un procés polític i que la sentència estava dictada abans que comencés el judici.

Per a Tardá, la "via autoritària" que ha iniciat l’Estat espanyol és una via "estèril" i "absurda" perquè la "democràcia és imbatible" i "sempre triomfa".

tracking