SEGRE

CONDEMNA INHABILITACIÓ

El Congrés dels Diputats retira a Homs l’acta de diputat arran de la sentència pel 9-N

El portaveu del PDeCAT denuncia que la seua sortida de la Cambra “implica l’expulsió de milers de catalans” || Es queixa de ser destituït enmig d’un ple un dia abans que s’efectuïn votacions al Congrés

Homs va oferir una roda de premsa acompanyat de diputats del PDeCAT, ERC i PNB.

Homs va oferir una roda de premsa acompanyat de diputats del PDeCAT, ERC i PNB.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés dels Diputats va retirar ahir l’acta de diputat al fins ara portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, en aplicació de la sentència del Tribunal Suprem que el va condemnar a tretze mesos d’inhabilitació per donar suport a la consulta sobiranista del 9 de novembre del 2014, quan era conseller de la Generalitat.

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va enviar ahir al Congrés la interlocutòria d’execució de la sentència i, després de rebre’l, la presidenta de la Cambra Baixa, Ana Pastor, va trucar a Homs per comunicar-li la notícia i donar inici al procés de relleu.

Va oferir una roda de premsa acompanyat pel PDeCAT, ERC i els bascos del PNB

Francesc Homs assegura que “per dignitat” no demanarà l’indult al Govern d’Espanya

Després d’això, el ja exdiputat va comparèixer en una roda de premsa acompanyat pels seus companys del PDeCAT i del portaveu d’ERC, Joan Tardà, així com del PNB, Aitor Esteban. En aquesta, va denunciar que la seua sortida de la Cambra implica l’“expulsió de milers de catalans” que van dipositar la seua confiança en ell perquè els representés i va remarcar que “per moltes inhabilitacions i condemnes” que vulguin imposar al moviment independentista “no inhabilitaran la voluntat que hi ha a Catalunya ni de bon tros la condemnaran”. Homs va explicar que se sent “una persona feliç” i honrada d’haver “servit el poble català”, ja que malgrat que “alguns creguin haver guanyat una batalla no han convençut”. “Condemnat, però feliç”, va subratllar que no pensa demanar l’indult al Govern. “Hi ha una cosa que es diu dignitat”, va dir, per actuar amb “coherència”.

No va voler revelar qui ocuparà el seu escó i es va remetre a una roda de premsa que té previst oferir dimarts vinent.

Tot i així, Homs es va queixar que el van inhabilitar “enmig d’un ple” i va dir desconèixer si donarà temps que la Junta Electoral Central (JEC) expedeixi la credencial del seu substitut perquè prengui possessió del seu escó aquest dijous, quan hi ha previstes votacions a l’hemicicle.

El portaveu d’ERC, Joan Tardà, va traslladar la solidaritat del seu partit amb Homs, va denunciar la “violència judicial” de l’Estat i va garantir que hi haurà referèndum a Catalunya, mentre que el portaveu del PNB, Aitor Esteban, va demanar diàleg.

El cas més semblant al succeït ahir amb Homs es remunta al 1989, concretament al 4 de desembre, quan els diputats electes d’Herri Batasuna Jon Idígoras, Itziar Aizpurua i Ángel Alcalde no van adquirir la seua condició de diputats al no cenyir-se a la fórmula acordada la setmana anterior i que encara en vigor avui dia que resa “sí, juro” o “sí, prometo”. En canvi, Aizpurua va dir “per imperatiu legal, prometo”, frase que van repetir Alcalde i Idígoras, per la qual cosa van ser obligats a abandonar l’hemicicle.

El president es va reunir ahir per parlar sobre la situació de Catalunya amb el congressista Eliot Engel, el demòcrata de més alt rang en el Comitè d’Afers Exteriors de la Cambra; amb el republicà Dana Rohrabacher, president del subcomitè per a Assumptes Europeus; i amb el també republicà Francis Rooney, que també forma part d’aquest subcomitè.

Puigdemont: “És un cas insòlit i inèdit en la democràcia”El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que la decisió d’apartar Francesc Homs del seu escó al Congrés forma part dels “problemes democràtics de l’Estat espanyol”. Per a Puigdemont, que era ahir a Washington, apartar “per les seues conviccions polítiques” Homs, “un polític elegit per la gent”, és “un cas insòlit i inèdit en la democràcia espanyola”, a la qual cosa va afegir que “aquest model de democràcia no és el nostre. Nosaltres volem construir-ne un de diferent, molt més robust, molt més sòlid”. A més, va insistir que és “bastant surrealista” que un polític “s’arrisqui a ser inhabilitat a Espanya per haver intentat aplicar el programa electoral pel qual va ser electe”.

tracking