SEGRE

OBITUARI MEMÒRIA HISTÒRICA

Mor el ministre que va firmar la pena de mort de Puig Antich

José Utrera Molina va tenir diversos càrrecs franquistes

Imatge de José Utrera Molina.

Imatge de José Utrera Molina.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exministre franquista José Utrera Molina va morir ahir a Nerja (Màlaga) als 91 anys. Utrera Molina era advocat i va ocupar diversos càrrecs rellevants al règim de Franco. Va ser un dels signants de la pena de mort de l’anarquista català Salvador Puig Antich.

Per aquesta raó, la magistrada argentina María Servini va demanar la seua extradició a l’Argentina per ser jutjat per crims contra la humanitat. La fiscalia espanyola, tanmateix, s’hi va oposar i el govern espanyol la va denegar.

Utrera Molina era sogre de l’exministre Alberto Ruiz-Gallardón i patró de la Fundación Francisco Franco. El 2012 va ser nomenat Cavaller d’Honor de la fundació del dictador espanyol, juntament amb Augusto

Pinochet

Molina, nét del dictador xilè Augusto Pinochet.

José Utrera Molina va validar amb la seua rúbrica la sentència de mort de Salvador Puig Antich, condemnat a mort en Consell de Guerra per un tribunal militar per l’homicidi d’un subinspector de la policia a Barcelona. Per aquesta raó, l’exministre va ser imputat dècades després per la magistrada María Servini.

No obstant, el ministre de Justícia Rafael Catalá va argumentar que els crims ja havien prescrit.

Nomenat, el 1974, ministre Secretari General del Moviment i vicepresident del Govern, Utrera Molina va ser abans governador civil de Sevilla, Ciudad Real i Burgos, subsecretari de Treball i ministre d’Habitatge. Després de la mort de Franco, va encapçalar el juny del 1977 la llista de candidats d’Aliança Popular (AP) al Senat per la província de Màlaga però no va obtenir l’escó.

Casat amb Margarita Gómez Blanco, el matrimoni va tenir set fills, entre ells l’esposa del que va ser ministre de Justícia del Partit Popular, alcalde de Madrid i president de la comunitat madrileña Alberto Ruiz-Gallardón.

El 2010, José Utrera Molina va escriure un article per al diari ABC en què va criticar la llei de Memòria Històrica i el fet que retiressin certs monuments franquistes.

tracking