SEGRE

TRIBUNALS

Presó sense fiança per a Jordi Pujol Ferrusola

Després de conèixer-se que va ocultar 30 milions d’euros a la justícia des que se sabia investigat

Presó sense fiança per a Jordi Pujol Ferrusola

Presó sense fiança per a Jordi Pujol FerrusolaEFE/ Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de la Audiencia Nacional José de la Mata ha decretat l’ingrés a presó incondicional sense fiança de Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l’expresident català, després de conèixer-se que va ocultar 30 milions d’euros a la justícia des que se sabia investigat.

Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l’expresident català, va comparèixer per tercera vegada en l’Audiència Nacional per respondre en aquesta ocasió a les revelacions dels últims informes de l’UDEF que apunten que va ocultar 30 milions d’euros des de 2012, quan se li va començar a investigar.

El jutge del cas Pujol, José de la Mata, va decidir citar-lo de nou arran de les últimes troballes en la causa que investiga la fortuna de la família i que apunten que Jordi Pujol fill i la seua exdona Mercé Gironés porten des de 2012 seguint "una estratègia insistent i continuada de despatrimonialització a Espanya" ocultant milions a l’estranger.

Aquesta era la tercera vegada que declarava davant de l’Audiència Nacional, l’última el febrer de 2016, quan el jutge li va imposar la prohibició de sortir d’Espanya després de 3 hores i mitja de compareixença a petició pròpia per parlar dels seus diners acumulats a Andorra i que la família atribueix a una herència.

També li va retirar el passaport i li va imposar compareixences setmanals al jutjat en una interlocutòria en la qual De la Mata afirmava que el primogènit de Jordi Pujol Soley "va faltar clarament a la veritat" sobre la seua fortuna.

La primera vegada que va declarar davant d’aquest tribunal va ser un any i mig abans, en aquest cas per explicar els 11 milions d’euros que va cobrar d’empresaris que contractaven amb la Generalitat per tasques d’intermediació.

El jutge també li investiga per crear un entramat societari internacional per blanquejar diners i per la fortuna familiar a Andorra que ell va manejar i l’origen de la qual els Pujol (que l’atribueixen a una herència) no han pogut provar.

Jordi Pujol "Júnior" haurà de donar explicacions sobre l’ocultació del seu patrimoni en altres països, utilitzant una estratègia que, diu la Policia, tenia com a finalitat "sostreure actius patrimonials" en previsió d’una possible condemna que suposi el pagament de multes o responsabilitats civils, que suposarien "de facto", recorda la Policia, "la liquidació dels seus actius".

Malgrat que en un primer informe la Policia elevava a 14 els milions que va mantenir ocults Jordi Pujol fill des que va començar la investigació contra ell, en un altre de posterior xifra en 29,9 milions els que va poder amagar amb aquesta estratègia de despatrimonialització.

D’aquesta quantitat, 9,4 milions d’euros procedien de "negocis jurídics ficticis" que en realitat no existien però que Pujol "Júnior" utilitzava per moure els seus diners i mantenir-lo fora de l’abast de la Justícia; uns altres 12,3 milions provenien d’"inversions no repatriades i pèrdues internacionals fictícies" i la resta, 8,1 milions, de plusvàlues no declarades.

L’UDEF recorda en aquests informes altres "mecanismes espuris" de Pujol Ferrusola i la seua exdona per "sostreure capitals de l’acció de la justícia ocorreguts a més des que va començar el procediment judicial" que ja es van plasmar en altres moments de la investigació. Es tracta d’operatives relacionades amb un ciutadà mexicà, transaccions creuades amb el seu mercantil a Mèxic Ecrem, uns presumptes falsos préstecs a un ciutadà francès, la donació de béns a la seua filla i posterior compra per part d’aquesta d’un bé immoble a l’empresa del seu pare, les esmentades transferències a les societats mexicanes Plantacions Forestals i Hams Solucions SA de CV i uns préstecs notarials.

També recull altres operacions anteriors, com la inversió que va fer al costat d’un soci d’"almenys 5 milions de dòlars" en la construcció d’un casino a Rosario (Argentina), el 2005, una operació que pot amagar un suposat blanqueig de capitals.

tracking