SEGRE

CORRUPCIÓ

El jutge assenyala Jordi Pujol com la “clau” dels comptes a Andorra

De la Mata es basa en dos documents que acrediten la titularitat d’un compte de l’expresident || Atribueix a Marta Ferrusola la disposició dels fons

L’expresident Jordi Pujol, ahir, envoltat de periodistes.

L’expresident Jordi Pujol, ahir, envoltat de periodistes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata investiga el suposat paper clau de Jordi Pujol i la seua esposa, Marta Ferrusola, en el maneig de la fortuna familiar, que creu que els membres del clan van reunir de forma “coordinada”, amb l’expresident com a “factor comú”.

Segons l’opinió del magistrat, l’expresident de la Generalitat és el “factor comú” de tots els membres de la seua família i, davant els seus intents de desvincular-se de la fortuna oculta a Andorra, es va remetre al compte que el seu primogènit va obrir l’any 2000 a la Banca Reig d’Andorra, fent constar que el titular real d’aquest era el seu pare. El jutge va recordar també que el banc va aportar dos documents que apunten que els fons d’aquest compte pertanyien a l’expresident Pujol: un de firmat per Pujol Ferrusola, en què aquest manifestava que els diners eren del seu pare, i un altre, manuscrit, del 2001, en què el mateix Pujol afirmava ser amo dels fons.

Els pèrits d’Hisenda confirmen que el Palau va entregar a CDC 3,7 milions en efectiu

També atribueix a Marta Ferrusola la “disposició dels fons” que la família guardava a Andorra, fins que els seus fills van tenir el seu propi dipòsit en bancs del Principat, la qual cosa el magistrat dedueix d’una “menció manuscrita” que la investigada va fer constar en un full de sol·licitud d’operacions a compte. En els registres ordenats dimecres, el jutge buscava documentació relacionada amb la societat panamenya Kopeland, una empresa que el primogènit dels Pujol compartia amb la seua mare, adquirida a través de la banca andorrana BPA, suposadament a fi d’ocultar els seus fons a Andorra quan la justícia espanyola ja els investigava.

A més, va ordenar analitzar el telèfon mòbil de Pujol Ferrusola a la recerca de documents, missatges o altres informacions relatives als moviments econòmics amb què hauria intentat ocultar la fortuna familiar.

Ferrovial va desviar a CDC 6,6 milions, segons el fiscal El fiscal anticorrupció Emilio Sánchez Ulled va xifrar aquest dijous en 6,6 milions d’euros els diners que Ferrovial va fer arribar a CDC a través del Palau de la Música entre el 2000 i el 2008, i els pèrits d’Hisenda consideren que van ser 5,9. La diferència es deu al fet que el fiscal quantifica uns pagaments a la Fundació Trias Fargas que no es detallen en els quadres analitzats per Hisenda. Segons la Fiscalia, corresponen a comissions il·legals del 4% que la constructora pagava a canvi d’adjudicacions públiques. En la compareixença d’aquest dijous, els pèrits van confirmartres mecanismes de desviació: entregues en efectiu als tresorers del partit d’aproximadament una mica més de 3,7 milions, falsos convenis de col·laboració amb la Trias Fargas i el pagament de factures falses d’empreses. També van confirmar el repartiment les comissions: un 2,5% s’assignava a CDC i un 1,5% se’l repartien Millet i Montull, en un percentatge del 80% i 20% respectivament.

tracking