SEGRE

POLÍTICA

L'ANC dóna llum verda a declarar la independència unilateral

Puigdemont farà una proposta a l’Estat per negociar el referèndum

Assemblea de la ANC

Assemblea de la ANCANC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els més de 3.000 socis de l’ANC amb dret a vot han decidit aquest dissabte en la seua V Assemblea Generalrecolzar per unanimitat -amb només quatre vots en contra i 11 abstencions- una declaració unilateral d’independència (Dui) en cas que l’Estat no permeti celebrar el referèndum que preveu el Govern, després que el full de ruta s’hagi sotmès a votació sense cap esmena.

Així es desprèn dels resultats de la votació del seu full de ruta, que contempla un total de tres escenaris futuribles respecte al procés independentista a Catalunya: un primer escenari en el qual se celebraria el referèndum; un segon en què es preveu una "ingerència" del Govern en les institucions catalanes abans del referèndum, i un tercer on aquesta ingerència es donaria a posteriori, segons informa Europa Press en la seua pàgina web.

En el cas que es produïssin el segon o el tercer escenari, l’ANC activaria l’Assemblea d’Electes de Catalunya (Aecat) si un membre del Govern és inhabilitat i seria aquest ens l’encarregat de proclamar la independència i assumir "la màxima representació legítima, sobirana i institucional de Catalunya", segons el seu full de ruta.

La Dui ha tornat al debat de l’Assemblea després que el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, contemplés la declaració si l’Estat prohibeix el referèndum, una cosa que per a Sànchez és "d’un sentit comú absolut".

A la V Assemblea de l’ANC han assistit en qualitat de convidats el president de la Generalitat, Carles Puidemont, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el seu vicepresident primer, Lluís Corominas, el conseller de Sanitat, Toni Comín, els diputats de JxSí Jordi Turull, Lluís Llach --que ha estat rebut amb crits de joia--, Ferran Civit i Assumpció Laïlla i la diputada de la CUP Gabriela Serra, a més de l’exdiputat del PDeCAT en el Congrés, Francesc Homs.

Per la seua part, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dissabte que presentarà una proposta a l’Estat per negociar la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya.

Així, ha instat a l’Estat a "escoltar i sentir-se interpel·lat d’una banda dels seus ciutadans" que li demanen l’exercici del dret de l’autodeterminació, en paraules del president, que ha reiterat que hi haurà referèndum .Puigdemont ha revelat que durant el seu viatge als Estats Units es va reunir a porta tancada "amb una persona molt influent de la política nord-americana" i que aquest li va dir que no podia fer una cosa diferent que havia dit en el Parlament de Catalunya."Hi haurà data i pregunta. Només sumant es pot complir el somni de 2017", ha manifestat, mentre que ha obert la porta que les persones que finalitzin el procés d’independència no siguin presents davant del Govern, amb referència a possibles inhabilitacions.

Pressupost

També s’ha aprovat el pressupost ordinari de l’entitat per a l’exercici 2017/2018, que preveu uns ingressos d’1.906.091 euros que provindran majoritàriament (929.371 euros) de les quotes que paguen els socis a l’entitat, mentre que el Codi Ètic de l’entitat ha rebut el suport majoritari dels assistents.

L’ANC presentarà així mateix aquest dissabte la seua campanya pel 'sí' en un hipotètic referèndum sobre la independència de Catalunya, a més de detallar la mobilització que realitzaran amb motiu de la Diada de l’11 de setembre, mentre que pròximament presentaran una caixa de solidaritat conjunta amb altres entitats sobiranistes en la qual l’ANC es troba "treballant", segons han informat fonts de l’entitat.

tracking