SEGRE

CORRUPCIÓ

Ferrusola va ordenar pagaments a Andorra com a “mare superiora”

Anomenava “missals” els milions de pessetes i el banc, “Reverend Mossèn” || Els Pujol van tenir un benefici il·lícit de 70,4 milions d’euros, segons la UDEF

Imatge de la nota manuscrita de Marta Ferrusola en la qual s’identifica com a “mare superiora”.

Imatge de la nota manuscrita de Marta Ferrusola en la qual s’identifica com a “mare superiora”.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La dona de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Marta Ferrusola, utilitzava en clau el títol de “mare superiora” per ordenar a la banca Reig –ara Andbank– traspassos dels seus comptes a Andorra, segons consta en el sumari del cas Pujol. “Reverend Mossèn. Sóc la mare superiora de la congregació. Desitjaria que traspassessis dos missals de la meua biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia. Ell ja li dirà on s’han de col·locar. Molt agraïda”, relata la nota manuscrita, firmada per Ferrusola el 14 de desembre del 1995.

En aquesta missiva, Ferrusola es presenta com a “mare superiora de la congregació” i dóna l’ordre al gestor bancari –“Reverend Mossèn”– de traspassar “dos missals”, que corresponen a 2 milions de pessetes, tal com es pot veure en l’extracte del moviment que consta en el sumari i que ha estat remès al jutge que investiga el cas, José de la Mata.

El compte de destinació seria el del seu fill Oleguer, en el qual apareixien com a autoritzats el seu germà Jordi i la seua exdona Mercè Gironès. Tot apunta que el “capellà” al qual es refereix Marta Ferrusola és Jordi Pujol Jr., ja que l’any 2000 va deixar de ser autoritzat d’aquest compte per passar-ne a ser el titular, segons pot deduir-se de l’anàlisi del document.

El portaveu del Partit Popular, Pablo Casado, va apuntar que també a la saga de cine d’El padrí es feien coincidir actes religiosos de la família Corleone amb cops mafiosos i que confia que els Pujol “no s’hagin inspirat” en aquesta trilogia. Així mateix, el portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, va assegurar que el cas Pujol demostra que l’“Espanya ens roba era més a prop de Catalunya” que de l’Administració central.

D’altra banda, segons la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia, el fill gran dels Pujol era el membre del clan “més actiu” i liderava “un pla preconcebut i ordenat” que “respon indiciàriament a una operativa de blanqueig de capitals” amb la qual la família Pujol hauria obtingut presumptament un benefici il·lícit d’almenys 70,4 milions d’euros des del 1990.

En un altre ordre de coses, el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata va notificar el 26 d’abril al Congrés que rebutjava la petició d’enviar informació relativa a la causa sobre el patrimoni de la família de Jordi Pujol perquè fos estudiada pels membres de la comissió d’investigació sobre l’ús partidista al ministeri de l’Interior.

Les claus

  • 70,4 milions de beneficis. La família Pujol-Ferrusola hauria obtingut un benefici presumptament il·lícit d’almenys 70,4 milions d’euros des de l’any 1990, segons un informe de la UDEF incorporat a la causa que instrueix el magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata sobre l’origen de la fortuna del clan.
  • Paradisos fiscals. L’informe conclou també que les activitats d’alguns membres del clan anaven més enllà d’Andorra, “incloent-hi noves operatives i jurisdiccions, algunes de les quals estaven deslocalitzades” al Panamà, amb la qual cosa es continuava l’operativa de blanqueig de capitals. 
tracking