SEGRE

FRANÇA

Macron, investit nou president, promet unir França i rellançar el projecte d'Europa

Aposta per refundar la Unió Europea i fer-la “més democràtica i més política” || Admet que en clau interior ha de tornar als francesos la confiança i fer de nou pròsper el país

Ja investit president, Macron va rebre un bany de masses després de l’homenatge al soldat desconegut sota l’Arc de Triomf.

Ja investit president, Macron va rebre un bany de masses després de l’homenatge al soldat desconegut sota l’Arc de Triomf.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou president francès, Emmanuel Macron, va destacar aquest diumenge durant la presa de possessió que rellançar el projecte europeu serà un dels principals objectius del seu mandat, perquè segons el seu parer aquesta és la base perquè França pugui mantenir-se com a potència mundial i projectar-se al món.

En el seu discurs després d’assumir el càrrec de mans del seu predecessor, François Hollande, Macron va assegurar que Europa “serà refundada i rellançada” perquè “protegeix i permet projectar al món” els valors de França. Va insistir que serà necessària “una Europa més eficaç, més democràtica, més política, perquè és un instrument de la potència i la sobirania” del seu país, i va dir que treballarà per aconseguir-ho.

Va considerar que la seua victòria el passat dia 7 davant Marine Le Pen va ser una mostra que els francesos havien optat per “l’esperança i el poder de conquista”. El seu missatge va ser que “el món i Europa necessiten més que mai França, una França forta que porti alta la veu de la llibertat i de la solidaritat, una França que sàpiga inventar el futur”. “França vetllarà per estar sempre del costat de la llibertat, dels drets humans” per “construir la pau de forma duradora”, va defensar.

Partint de la constatació que “des de fa dècades” França dubta de si mateixa i de les seues capacitats, el seu mandat estarà guiat per la necessitat de tornar als francesos la confiança en si mateixos i convèncer-los que el país“ porta en el seu si tots els recursos per figurar en primera línia de les nacions”.

El mandatari avança que no cedirà ni un pas en el seu programa de reformes, inclosa la laboral

“França només és forta si és pròspera” i “només és un model per al món quan és exemplar”, va afirmar Macron, que va posar èmfasi que no “cedirà en res” del seu programa de reformes, començant per la flexibilització del mercat laboral que vol adoptar aquest mateix estiu per decret.

No obstant, al costat de les seues propostes liberals, va assenyalar que “s’enfortirà la solidaritat nacional” per protegir els que “se senti oblidats”. El traspàs de poders de Macron va començar a les 10.00 amb la seua arribada a l’Elisi on l’esperava François Hollande, amb el qual va estar reunit una hora per a la transmissió dels codis de les armes nuclears i altres informacions confidencials. Després del protocol d’investidura, es va desplaçar per l’avinguda dels Camps Elisis fins a l’Arc de Triomf abans de rebre un bany de multituds.

Les frases

  • «El món i Europa necessiten més que mai França, una França forta que porti alta la veu de la llibertat i de la solidaritat»
  • «El país només és fort si és pròsper, però també s’enfortirà la solidaritat nacional per protegir els que se senten oblidats» 

Primera trobada avui amb una reforçada Merkel El nou i més jove president de França, Emmanuel Macron, viatjarà avui dilluns a Berlín per reunir-se amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, en el que serà el seu primer viatge a l’estranger després d’assumir el càrrec. Macron ja va anticipar tot just guanyar les eleccions presidencials, el passat 7 de maig, que intentaria veure’s “com més aviat millor” amb Merkel, per posar-se al dia sobre els assumptes regionals, entre els quals destaca el desafiament del Brexit. El segon viatge de Macron a l’estranger serà a final de l’aquesta setmana per visitar les tropes franceses a l’exterior, concretament a Mali. La reunió de Macron i Merkel es produeix l’endemà que la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya s’imposés aquest diumenge de nou en unes eleccions regionals, les terceres en sèrie, a l’aconseguir un 34,5% dels suports al land de Renània del Nord-Westfàlia, segons un sondeig de la televisió pública ZDF al tancament dels col·legis. Un sondeig difós aquest diumenge pel dominical del popular diari Bild va situar la CDU en un 37% de la intenció de vot de cara a les eleccions generals, deu punts per sobre del Partit Socialdemòcrata SPD.

Els pròxims passos

  • Nomenaments. Està previst que nomeni avui dilluns el primer ministre i el seu govern, si bé la continuïtat de l’Executiu està condicionada a la decisió que prengui el Parlament sorgit de les eleccions legislatives del pròxim mes de juny.
  • Confirmats. Aquest diumenge sí que va anunciar els nomenaments d’Alexis Khole (Secretaria General del Palau de l’Elisi); Patrice Strzoda (director del Gabinet); Philippe Étienne (assessor diplomàtic) i Ismaël Emelien (estrateg de la campanya, serà assessor especial). 
tracking