SEGRE

SOBIRANIA REFERÈNDUM

Puigdemont anirà al Congrés si abans hi ha un acord sobre un referèndum sobiranista

Resposta a l’oferta de Santamaría i Junqueras demana que Madrid retiri les querelles || El Pacte Nacional pel Referèndum recull més de 500.000 adhesions i reclama diàleg i posar les urnes

El president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, ahir.

El president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, ahir.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va acceptar ahir la invitació del Govern central per debatre al Congrés dels Diputats la seua proposta de referèndum sobre la independència de Catalunya, sempre que hi hagi una negociació prèvia amb l’Executiu i en cas d’acord sotmetre-ho a votació. La vicepresidenta i ministra per a l’Administració Territorial, Soraya Sáenz de Santamaría, va aprofitar la roda de premsa del Consell de Ministres per convidar Puigdemont a debatre i dialogar la proposta de referèndum al Congrés, que és el lloc “adequat” per debatre aquest tipus d’assumptes. Davant de la conferència que Puigdemont farà dilluns vinent a Madrid en una sala del Palau de Cibeles, seu de l’ajuntament, Sáenz de Santamaría va considerar que aquestes explicacions sobre els seus plans per a la independència les ha de donar a les Corts perquè hi hagi un diàleg i debat, ja que aquest és “el curs democràtic”.

Puigdemont va comparèixer posteriorment per demanar una negociació i pacte previ abans de sotmetre un eventual acord a l’aprovació del Congrés i també del Parlament. Acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, abans de l’acte al Palau de Congressos de Barcelona del Pacte Nacional pel Referèndum, el president va dir que de les paraules de la vicepresidenta del Govern, se’n desprèn, segons ell, que “reconeix la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació a Catalunya”.

“Hi ha un canvi de to i terminologia”, va subratllar Puigdemont, que va indicar que el Govern traslladarà una proposta a Rajoy per “fer efectiu el referèndum d’autodeterminació acordat”. En aquest sentit, va assegurar que estan disposats a negociar les condicions del referèndum amb el Govern central i en cas d’acord sotmetre’l al Congrés i al Parlament.

Per la seua banda, Junqueras va convidar el Govern espanyol a retirar les querelles imposades per la Fiscalia contra els membres de la Mesa del Parlament investigats judicialment per haver permès un debat sobre “la mateixa qüestió que ha debatut avui el Consell de Ministres”, va dir, en al·lusió al referèndum. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, i el portaveu, Sergi Sabrià, van iniciar ahir la precampanya del partit a favor del a la independència de Catalunya per a un “país millor”.

Rovira va subscriure les paraules de Puigdemont i va demanar una negociació sobre el referèndum de “govern a govern” abans de plantejar-se portar la consulta al Congrés dels Diputats.

Per la seua banda, el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, va anunciar ahir que han recollit més de 500.000 suports a la consulta i va demanar diàleg a l’Estat: “Les ofertes de diàleg sempre seran ateses per aquest país si són sinceres.”

Ho va dir en l’acte central de la plataforma al Palau de Congressos de Catalunya, al qual van assistir Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’alcalde en funcions de Barcelona, Gerardo Pisarello; Oriol Junqueras; membres del Govern; el coordinador dels comuns, Xavier Domènech; el portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat; diputats del Parlament, i els presidents de les entitats sobiranistes, entre d’altres.

El president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, ahir.

El president Puigdemont i el vicepresident Junqueras, ahir.EFE

tracking