SEGRE

TERRORISME JIHADISTA

El terror colpeja a Manchester

Un terrorista suïcida, nascut al Regne Unit, mata almenys 22 persones, algunes menors d’edat, a la sortida d’un concert d’Ariana Grande || L’Estat Islàmic assumeix l’autoria de la matança

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Manchester es va sumir aquest dimarts en un estat de commoció i profunda tristesa després de l’atemptat suïcida comès dilluns a la nit a l’estadi Manchester Arena, a la sortida d’un concert de la cantant nord-americana Ariana Grande ple de joves, que va causar 22 morts –alguns dels quals menors– i 59 ferits. L’atac va succeir al final del concert d’Ariana Grande, en una de les sortides de l’estadi, la més propera a l’estació de tren, i es van registrar escenes de pànic per part dels milers de persones que van assistir al concert i que intentaven fugir. L’atemptat va obligar a suspendre els serveis de trens a l’esmentada estació i totes les línies es van tallar arran del succés.

L’inspector en cap de la Policia de Manchester, Ian Hopkins, va descriure l’atac, pel qual va ser detingut un sospitós, com “el més atroç” que ha afrontat la ciutat, que va patir el seu últim atemptat, encara que sense víctimes mortals, l’any 1996, en mans de l’IRA.

A Manchester han estat detingudes dos persones, una en relació directa amb l’atemptat terrorista

L’arrestat, un home de 23 anys la identitat i nacionalitat del qual no van ser facilitades, va ser retingut pels agents al sud de Manchester. A més, un altre home també va ser detingut aquest dimarts al centre comercial Arndale de la ciutat de Manchester, a uns centenars de metres del Manchester Arena, però de moment no està relacionat amb l’atac al costat de l’estadi. Paral·lelament, la Policia britànica va identificar Salman Abedi, un jove de 22 anys, com l’autor de l’atemptat suïcida, que hauria fet esclatar un explosiu adossat al seu cos. El cap de la Policia de Manchester, Ian Hopkins, va afirmar en una compareixença davant dels mitjans que les forces de seguretat busquen ara determinar si va actuar en solitari o va comptar amb una xarxa de suports. “L’autor, puc confirmar, va morir a l’Arena. Creiem que l’atacant portava un artefacte explosiu improvisat que ell va fer detonar, causant aquesta atrocitat”, va explicar Hopkins. El comandament policial va indicar que les restes d’Abedi encara no havien estat reconegudes de manera oficial per un jutge forense, per la qual cosa va refusar aportar més detalls en aquesta etapa de la investigació. Tanmateix, segons la BBC, Abedi va nàixer a Manchester, en una família d’origen libi, i tenia almenys dos germans, també britànics.

Un comunicat via Telegram en nom de l’Estat Islàmic (EI) va assumir l’autoria de l’atemptat a l’afirmar que un “soldat del Califat” va col·locar “diversos paquets bomba” en diverses concentracions de “croats” a la ciutat britànica. Els ciutadans de Manchester van tornar aquest dimarts a poc a poc a la seua activitat habitual, en un ambient de calma tensa en aquesta urbs de 530.000 habitants. Alguns van intentar accedir al Manchester Arena per col·locar flors en record de les víctimes.

Detalls

  • Identificació.

Identificades les primeres víctimes.

Una nena de 8 anys i una jove de 18, totes dos britàniques, són les primeres víctimes mortals identificades aquest dimarts. La nena de 8 anys, Saffie Rose Roussos, havia assistit al concert al Manchester Arena amb la seua mare, Lisa Roussos, i era “estimada per tothom”, segons el director de l’escola de primària a la qual anava la menor. La seua mare es troba entre les ferides. La segona víctima identificada és Georgina Callender, una estudiant de 18 anys que assistia al centre d’educació superior Runshaw College, a Leyland, i era fan de la cantant Ariana Grande, amb qui s’havia fotografiat.

  • Al concert.

    La família de Guardiola, il·lesa de l’atemptat.

    La dona i les dos filles de l’entrenador del Manchester City i ex del Barcelona, Pep Guardiola, van sortir il·leses de l’atemptat al recinte Manchester Arena de la ciutat britànica. A través de les xarxes socials, el mateix Pep Guardiola va condemnar l’atac. “En xoc. No puc creure el que ha passat aquesta nit. Les meues més profundes condolences a les famílies i amics de les víctimes”, va publicar.

  • Màxima alerta.

    El Regne Unit treu l’Exèrcit al carrer.

    La primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar aquest dimarts que el Regne Unit ha elevat el nivell d’alerta a “crític”, el màxim en una escala de cinc, i desplegarà l’Exèrcit per col·laborar en tasques de seguretat arran de l’atemptat a l’estadi Manchester Arena. El nivell d’alerta més gran significa que un atac es pot produir de manera “imminent”, per la qual cosa membres de les Forces Armades patrullaran juntament amb la Policia en algunes zones, va informar May en una compareixença a la seua residència de Downing Street. 

  • Una víctima de l’atemptat asseguda a terra als voltants del Manchester Arena.

    Una víctima de l’atemptat asseguda a terra als voltants del Manchester Arena.EFE

    Una víctima de l’atemptat asseguda a terra als voltants del Manchester Arena.

    Una víctima de l’atemptat asseguda a terra als voltants del Manchester Arena.EFE

    tracking