SEGRE

SOBIRANISME

Puigdemont demana negociar a Rajoy, que assimila el seu pla amb dictadures

El president insta a tractar amb l’Estat les condicions del referèndum || El cap de l’Executiu central desafia el del Govern a debatre’l en una confrontació al Congrés

Soraya Sáez de Santamaría, Puigdemont i els reis, ahir, en un acte d’entrega de beques de La Caixa.

Soraya Sáez de Santamaría, Puigdemont i els reis, ahir, en un acte d’entrega de beques de La Caixa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va acordar aquest dimarts enviar una sol·licitud formal, en format de carta, per a l’obertura de negociacions sobre les condicions i termes per a la celebració del referèndum, que remetrà “en els pròxims dies” al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Per la seua part, el líder de l’Executiu central va assegurar que el projecte de llei de transitorietat jurídica que planteja la Generalitat és una de “les cacicades” més grans que ha vist en la seua vida.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, va indicar que, després de la conferència de dilluns de Puigdemont a Madrid, la Generalitat enviarà la petició formal “en els pròxims dies” a Rajoy, i va remarcar que esperaran “una resposta concreta” per part de l’Executiu central que estigui “a l’altura”.

La Generalitat esperarà “una resposta concreta” que estigui “a l’altura” per part de l’Executiu central

La consellera de Presidència va subratllar que aquesta invitació a negociar pren suport en el resultat de les últimes eleccions catalanes del 27-S, en les resolucions del Parlament, els treballs del Pacte Nacional pel Referèndum i les mobilitzacions ciutadanes. Per la seua part, Mariano Rajoy va assegurar al Senat que el projecte de llei de transitorietat jurídica que planteja el Govern català és una de “les cacicades” més grans que ha vist en la seua vida i caracteritza un model propi de les “dictadures”.

El dirigent popular també va citar de nou Puigdemont a portar al Congrés la seua proposta de referèndum i va assegurar que hi anirà a debatre amb ell “amb molt de gust”. Perquè “el que han de fer els partits favorables a la independència és –segons paraules del president– canviar les normes al lloc adequat i obligatori per fer-ho: el Congrés”.

El TSJC descarta arxivar la causa contra Forcadell i Anna Simó El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va descartar aquest dimarts arxivar la causa contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per estar emparada per la inviolabilitat parlamentària i li va recordar que no se la investiga per un “delicte d’opinió”, sinó per desobeir el Constitucional. En una interlocutòria, la magistrada del TSJC Maria Eugènia Alegret va desestimar el recurs que van presentar Forcadell i la secretària de la Mesa, Anna Simó, de JxSí, per demanar l’arxivament de la causa esgrimint inviolabilitat parlamentària, i argumenta que “tot privilegi ha de ser interpretat estrictament”. La imputació de Forcadell i Simó, així com de tres membres més de la Mesa de JxSí i CSQP, deriva d’una querella de la Fiscalia que l’acusa de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional per permetre que el Parlament de Catalunya votés dos resolucions a favor del referèndum. La jutge descarta també l’argument de la defensa que és necessari l’aval de la Cambra catalana per iniciar una causa penal contra algun dels seus membres.

tracking