SEGRE

TERRORISME JIHADISTA

La policia deté set sospitosos més relacionats amb l'atemptat de dilluns a Manchester

Ascendeixen a vuit els arrestats per l’atac, un dels quals va ser capturat dimarts, germà del terrorista suïcida || El Regne Unit eleva a “crític” el nivell d’alerta i traurà fins a 5.000 militars als carrers

Imatge d’un soldat britànic i un policia patrullant pels voltants del Parlament de Londres.

Imatge d’un soldat britànic i un policia patrullant pels voltants del Parlament de Londres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quatre homes i una dona van ser detinguts aquest dijous a Manchester en relació amb l’atemptat perpetrat dilluns passat en aquesta ciutat del nord-oest de la Gran Bretanya. Així mateix, ja han estat arrestats dos germans i el pare del terrorista. L’atac va deixar un balanç de 22 persones mortes i 64 ferides, 20 de les quals en estat crític. En resposta a aquesta tragèdia, el Regne Unit ha elevat a “crític” el nivell d’alerta.

Les tres primeres detencions es van efectuar després que els agents duguessin a terme escorcolls en domicilis de la ciutat. La Policia ja havia detingut dimarts el germà del terrorista suïcida, també al sud de la ciutat, presumptament relacionat amb l’atemptat.

Un usuari de la xarxa social va ser denunciat al desitjar que Guardiola hagués mort en l’atac

El cinquè arrest es va produir a la localitat de Wigan, als afores de Manchester. L’home portava un paquet “que és analitzat” per les autoritats. La sisena detinguda va ser arrestada durant una “batuda armada” en un bloc d’apartaments de la localitat.

D’altra banda, el germà petit d’Abedi i el pare de tots dos van ser detinguts a Trípoli pels seus suposats llaços amb l’Estat Islàmic, segons un portaveu d’una força antiterrorista local.

Ferides traumàtiques

L’atac va deixar un balanç de 64 persones ferides, 20 de les quals en estat crític, ja que “tenen lesions en òrgans principals, ferides importants a les extremitats i alguns necessitaran cures i suport durant molt temps. Són ferides altament traumàtiques”, va explicar el director de serveis de Salut i Socials de Manchester, Jon Rouse, en declaracions fetes a la cadena de televisió Sky News.

Per la seua part, la primera ministra britànica, Theresa May, va anunciar que el Regne Unit ha elevat el nivell d’alerta a “crític”, el màxim en una escala de cinc, i desplegarà fins a cinc mil soldats de l’Exèrcit perquè col·laborin en tasques de seguretat.

A més a més, els militars també s’encarregaran de reforçar la seguretat pels carrers de Londres i en altres punts importants, com per exemple estacions de trens, centres comercials i estadis.

La famíliad'Abedi va alertar

Paral·lelament, la família de Salman Abedi va avisar fa temps les autoritats britàniques que el jove era “perillós”, segons va informar a la cadena NBC un responsable de la Intel·ligència nord-americana amb coneixement de la investigació britànica.

D’altra banda, el terrorista suïcida va passar tres setmanes a Líbia per tornar al Regne Unit dies abans de l’atemptat i “els detalls del propòsit del viatge segueixen sense saber-se”, van indicar fonts del Comando de l’Àfrica del Pentàgon.

França i Catalunya prenen mesures contra el terrorisme

  • El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar aquest dijous que instarà el Parlament a prolongar el vigent estat d’emergència, que expira el proper 15 de juliol, fins a l’1 de novembre, a raó de l’elevat nivell de l’amenaça terrorista. D’altra banda, el conseller d’Interior de la Generalitat, Jordi Jané, va anunciar que els Mossos d’Esquadra realitzaran controls i escorcolls de seguretat a les sortides dels grans esdeveniments. El conseller també va demanar al Govern que posi una  data  perquè es reuneixi la Junta de Seguretat de Catalunya, ja que “no és normal” que no hi hagi hagut una trobada des del 2009.

Londres busca el creador de la bomba i els còmplices La Policia britànica busca possibles còmplices que haurien ajudat Salman Abedi a cometre l’atemptat suïcida a la sortida d’un concert a Manchester i prova de localitzar, entre altres persones, la responsable de fabricar l’artefacte explosiu utilitzat. “La pregunta és: actuava sol o era part d’una xarxa que volia matar? En això és en el que se centra la investigació”, va sentenciar una font vinculada a la investigació de l’atemptat que va costar la vida a 22 persones. El cap del cos policial de l’àrea metropolitana de la ciutat, Ian Hopkins, va afirmar que els agents realitzen actualment “escorcolls exhaustius” en àrees de Manchester i va recordar que aquest dijous al matí es va realitzar una “explosió controlada” en un cèntric bloc d’apartaments proper a l’estació de trens de Manchester Piccadilly. Per la seua banda, la ministra de l’Interior, Amber Rudd, va admetre que l’atac de dilluns va ser “més sofisticat” que altres de perpetrats anteriorment. “Sembla probable, possible, que [Abedi] no ho fes pel seu compte”, va advertir, segons la cadena BBC. Paral·lelament, un usuari de Twitter va ser denunciat per haver desitjat que l’entrenador del Manchester City, Pep Guardiola, hagués mort en l’atac. Va ser l’associació Drets, entitat de juristes dedicada a defensar la societat catalana dels atacs contra la cultura, l’encarregada d’emprendre accions legals contra el tuitaire per l’esmentada publicació.

tracking