SEGRE

SOBIRANISME

Puigdemont diu per carta a Rajoy que “ha arribat el moment d'asseure's a dialogar”

El president li remet l’acord del Parlament per negociar el referèndum || Assegura al fiscal general de l’Estat que és un error insistir en la via judicial en el procés “polític” independentista

Puigdemont

PuigdemontGENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar aquest dimecres al cap de l’Executiu espanyol, Mariano Rajoy, una carta en la qual li exposa que “ha arribat el moment imprescindible perquè els dos governs es puguin asseure a la taula a dialogar”, unes converses que desitja obrir “tan aviat com sigui possible”.

A la seua carta, Puigdemont assenyala que l’Executiu té “la màxima voluntat de buscar una solució política pactada i acordada que doni resposta a la demanda de la ciutadania de Catalunya de poder decidir el seu futur”, com el mateix president ha “manifestat personalment” a Rajoy i el Govern ha “expressat públicament de manera reiterada”.

Subratlla que “el Govern espanyol ha reconegut que la qüestió catalana és un assumpte d’Estat que requereix la màxima atenció”, per la qual cosa creu que “ha arribat el moment imprescindible perquè els dos governs es puguin asseure a la taula a dialogar”. La tramesa és fruit de l’acord adoptat dimarts pel Govern en el qual va decidir formalitzar per carta la seua invitació a Rajoy a obrir negociacions per a la celebració d’un referèndum sobre la independència de Catalunya. Al costat de la carta, Puigdemont adjunta aquest acord del Govern, a través del qual se sol·licita a Madrid l’“inici de negociacions sobre els termes i les condicions del referèndum” en el qual els catalans “podran decidir amb el seu vot el futur polític del país”.

Així mateix, adjunta la moció aprovada pel Parlament el 18 de maig en la qual “es reitera la voluntat del Govern de la Generalitat de celebrar aquest referèndum de forma pactada amb el Govern espanyol i d’acord amb els termes que estableix la Comissió de Venècia”, un òrgan consultiu del Consell d’Europa. Amb aquesta carta, Puigdemont materialitza la invitació a Rajoy al diàleg per pactar un referèndum, que va llançar dilluns en una conferència a Madrid.

D’altra banda, Puigdemont i el conseller de Justícia, Carles Mundó, es van reunir aquest dimecres amb el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, a qui van expressar que és un error insistir en la via judicial per al procés independentista perquè és de naturalesa “política”.

JxSí vol avançar al 15 d’agost la tornada del Parlament JxSí ha presentat una esmena a la reforma del reglament del Parlament per habilitar la segona quinzena d’agost com a període ordinari de sessions. El reglament actual estableix que hi ha dos períodes ordinaris de sessions, de l’1 de setembre al 31 de desembre i del 15 de gener al 31 de juliol. Aquest canvi permetria que a partir del 15 d’agost continuïn corrent els terminis per presentar esmenes i, per tant, no s’aturaria la tramitació d’iniciatives parlamentàries com la llei de desconnexió. Per la seua part, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, va registrar aquest dimecres dimecres la petició de compareixença de la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, per les seues afirmacions en les quals equiparava el referèndum amb un “intent de cop d’Estat”.

tracking