SEGRE

SOBIRANISME

Rajoy rebutja el pla de Puigdemont i aquest el desafia a presentar una oferta per a Catalunya

“Mal president seria, si permetés liquidar la unitat i la sobirania nacional”, assegura el líder del PP || El president insisteix que “sense diàleg no hi ha solució i sense pacte no es pot arribar a solucions”

Puigdemont

Puigdemont

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de l’Executiu central, Mariano Rajoy, va respondre aquest dijous al president, Carles Puigdemont, que no hi ha cap negociació sobre el referèndum “d’amagat dels veritables cursos democràtics i de la llei”. A més, li recalca que “mal es compadeix el diàleg que diu oferir amb l’amenaça d’una declaració d’independència” en cas de no ser “satisfetes les pretensions” de l’Executiu.

Puigdemont va enviar dimecres una missiva a Rajoy sol·licitant-li iniciar “negociacions sobre els termes i les condicions del referèndum” a Catalunya. En aquesta, expressa “la màxima voluntat de buscar una solució política pactada i acordada que doni resposta a la demandes de la ciutadania de Catalunya” de poder decidir el seu futur polític.

Rajoy, que va dir que no trencarà l’“ordre constitucional”, va insistir en la seua crida a Puigdemont, aquesta vegada per carta, a debatre les seues propostes al Congrés, perquè “el que no és possible és plantejar una negociació d’amagat dels veritables cursos democràtics i de la llei”.

Hores més tard, Rajoy va manifestar des de Brussel·les que “ningú liquidarà” la Constitució espanyola i la unitat i la sobirania nacionals, perquè “mal president seria” si ho permetés, si bé va evitar referir-se a les mesures que està disposat a prendre per frenar el desafiament sobiranista. Preguntat per si pot assegurar que no s’arribaran a col·locar les urnes per al referèndum i si està disposat a activar l’article 155 de la Constitució, Rajoy va dir que no volia “avançar esdeveniments” ni “anunciar problemes”, però es va mostrar taxatiu respecte al fet de garantir que “ningú” danyarà la unitat d’Espanya.

Per la seua banda, el president de la Generalitat va dir, a l’inici de la seua conferència a la XXXIII Reunió del Cercle d’Economia a Sitges, que la resposta de Rajoy a la seua carta “no és el que esperava ni serveix per resoldre el desacord”, i va advertir que “sense diàleg ni pacte no es pot arribar a solucions polítiques”. “Esclar que cal parlar, volem parlar i hem de parlar”, va asseverar. A més, va desafiar Rajoy a presentar una proposta per a Catalunya.

Les claus

  • Junqueras. El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, va negar que la seua estratègia personal passi per arribar a la presidència de la Generalitat, sinó que la prioritat és “ajudar” a aconseguir la independència de Catalunya.
  • Podem Catalunya. El secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachín, va cridar aquest dijous les bases de la seua formació a entendre el referèndum unilateral com una “mobilització ciutadana” i els demana que hi participin com a tal.
  • La petició dels empresaris. El president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera, va instar Carles Puigdemont a acceptar la proposta del Govern central i anar al Congrés dels Diputats a exposar el “malestar” de Catalunya amb les forces polítiques.

Sánchez aposta pel caràcter plurinacional de l’Estat El líder del PSOE, Pedro Sánchez, planteja reformar la Constitució en un sentit federal per perfeccionar el caràcter plurinacional de l’Estat, que asseguri un autogovern més important, una garantia de respecte a la llengua, l’educació i cultura, la millora del finançament autonòmic i un “reequilibri” territorial de la inversió pública. Aquestes propostes estan recollides en les esmenes que els sanchistes presentaran a la ponència marc per al 39è Congrés Federal del PSOE, que se celebrarà els dies 16, 17 i 18 de juny. No obstant, en aquestes esmenes sobre el model d’Estat no s’ha precisat, com anteriorment havia fet Sánchez, el caràcter cultural de la plurinacionalitat que defensa. Tan sols fa referència en una esmena al bloc dedicat a la cultura en la ponència marc. En aquesta part, assegura que la Carta Magna es refereix a les polítiques culturals com a competència compartida entre totes les administracions, i assegura que, al redactar- lo, estava en la consciència dels constituents la “plurinacionalitat cultural d’Espanya”, que proposa aprofundir amb la reforma federal, una reforma que mantingui la sobirania en el conjunt del poble espanyol, però que perfeccioni “el reconeixement del caràcter plurinacional de l’Estat apuntat a l’article 2 de la Constitució”.

Reaccions

  • Cospedal.

“Hi haurà conseqüències si es posen urnes”.

 La ministra de Defensa i secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, va garantir aquest dijous que no hi haurà referèndum a Catalunya i va afirmar que no es tornarà a produir la “situació” de la consulta del 9-N del 2014, en la qual al final es va arribar a col·locar urnes i hi va haver votacions. En aquest punt, Cospedal va confirmar que “impediran” que es pugui fer aquest pas i va avisar que hi haurà “conseqüències” per a aquells que hi “col·laborin” posant urnes o deixant un local.

  • ANC.

    L’Estat està ordint la “tempesta perfecta”.

     El president de l’ANC, Jordi Sànchez, va acusar l’Estat de preparar la “tempesta perfecta per actuar de manera excepcional contra la democràcia”, si se celebra el referèndum, amb accions coercitives i excepcionals per impedir-lo. “El Govern [espanyol] ha ordit un relat obertament incriminatori. Intenten encotillar-nos tots com a colpistes i sediciosos, i no és només un joc de paraules. És un intent de les estructures de l’Estat de construir un marc mental que justifiqui intervencions excepcionals”, va afirmar.

  • CUP.

    Els cupaires exigeixen data i pregunta ara.

     La CU P va exigir aquest dijous al president Puigdemont que concreti “de forma immediata” la data i la pregunta del referèndum sobre la independència de Catalunya, després que el president del Govern central, Mariano Rajoy, hagi rebutjat negociar- lo. L’exdiputat de la CU P David Fernàndez va acusar l’Estat d’identificar el referèndum que preveu fer el Govern amb un “cop d’Estat” per justificar una eventual intervenció de les institucions catalanes amb l’article 155 de la Constitució. 

  • tracking