SEGRE

SUCCESSOS

Un matrimoni i els seus dos fills de 3 i 5 anys moren en l’incendi de Bilbao

Nou persones ferides, dos d’elles en estat molt greu

Un matrimoni i els seus dos fills de 3 i 5 anys moren en l’incendi de Bilbao

Un matrimoni i els seus dos fills de 3 i 5 anys moren en l’incendi de BilbaoEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un matrimoni de 26 i 24 anys i els seus dos fills, d’uns tres i cinc anys, han mort en l’incendi de l’edifici en el qual vivien al barri bilbaí de Zorroza, que ha obligat a més al trasllat a l’hospital d’unes altres nou persones, dos d’elles en estat molt greu.

Els veïns han explicat que el matrimoni vivia a les golfes, al costat dels amb pares d’ell, que resideixen allà "de tota la vida".

L’home mort es deia Joaquín Giménez Pinto i es dedicava a la venda ambulant. De la seua dona només han aportat el nom de Rocío. Encara que al principi es va informar que havien mort un nadó i un adolescent, els fills de la parella tenia uns tres i cinc anys, han explicat veïns i familiars.

Encara no hi ha identificació oficial dels cadàvers de les quatre víctimes, totes elles d’ètnia gitana, igual com els ferits, segons han necessitat al lloc dels fets els veïns de l’edifici de davant.

El foc s’ha deslligat sobre dos quarts de set del matí en aquest antic edifici, de dos altures més golfes i estructura de fusta, ubicat al carrer Barinaga, 7.

En total vivien a l’immoble entre vint i vint-i-cinc persones.

Es desconeix l’origen de l’incendi, encara que, segons l’alcalde de Bilbao, el quadre elèctric estava instal·lat ordenadament.

Els veïns han narrat la premsa que els han despertat els crits a dos quarts de set del matí. "Han estat moments de pànic. Hem intentat entrar però era impossible fer res. Les flames no ens deixaven atansar-nos".

Mentrestant, veien com diversos nens i adults "saltaven per la finestra". El comunicat mèdic ha confirmat que diversos ferits presentaven lesions per precipitació des d’altura.

Dos dels ferits en l’incendi estan en estat molt greu ingressats a l’hospital de Cruces; es tracta d’un home que presenta cremades al 50 % del cos, amb l’afegit de lesions després de saltar per la finestra, i una dona, intubada, ingressada en la unitat de grans cremats.

Hi ha una tercera persona amb pronòstic greu, una noia de 23 anys afectada pel fum, fractura a vèrtebra lumbar i en extremitat inferior, mentre que la resta de traslladats, alguns de menors d’edat, han estat lleus, sigui per lesions o pel fum.

Entre la impotència, els veïns s’han queixat de la tardança dels bombers a arribar, així com que, una vegada al lloc, "han tardat quaranta minuts a entrar a la casa, mentre es posaven les màscares i els equips."

Segons l’ajuntament, l’avís s’ha rebut a les 6:34 i vuit minuts després els bombers eren al lloc. Per a les vuit i quart el foc estava controlat.

A les dotze del matí els bombers han acabat de treure els quatre cadàvers de l’edifici, alguns pel buit a la teulada, ja que l’immoble està parcialment esfondrat per dins.

Els bombers continuen allà revisant la runa i refredant l’edifici per evitar que es revifi el foc.

L’alcalde, Juan María Aburto, ha visitat el lloc, on ha declarat que traslladava el seu suport i condolences a les famílies, subratllant que "és una tragèdia. Estic trencat".

A més dels serveis d’emergència, al lloc han acudit 14 persones d’atenció social i psicològica. En les pròximes hores l’Ajuntament treballarà en el reallotjament dels afectats.

El president del Govern, el lehendakari i tots els partits bascos han expressat les seues condolences pel succés. També el portaveu de l’Associació de veïns de La Landa, la zona del barri de Zorroza on s’ha produït el foc, Luis Muñoz, ha assegurat que els veïns estan "en xoc, hi ha una consternació total al barri".

També ha criticat Muñoz que la tragèdia "es veia vindre, és la crònica d’una mort anunciada. Portem quaranta anys denunciant la situació a l’Ajuntament perquè posin una solució. És una zona degradada, urbanísticament i socialment."

Segons el consistori l’edifici no estava declarat en ruïna, encara que l’Ajuntament havia iniciat els processos previs per facilitar la seua expropiació.

tracking