SEGRE

ESNOTICIA

El PP acusa el Govern de “política nazi” i el PSOE, contra Santamaría

Rafael Hernando demana a Puigdemont aturar la “confrontació civil” i convocar eleccions || Els socialistes proposen reprovar la vicepresidenta per la repressió

Imatge del portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.

Imatge del portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, va acusar el president Carles Puigdemont i el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras de dur a terme una “política de caire nazi” per assetjar els catalans discrepants amb les seues ideologies independentistes i convertir les persones en “màquines que no pensen les conseqüències dels seus actes”. El popular va insistir que la Generalitat sap que cada vegada té menys suport entre els catalans i busca qualsevol excusa per retardar els comicis. Per això, va desafiar Puigdemont a convocar eleccions immediatament. Segons Hernando, el Govern català està “consternat”, perquè l’1-O hi va haver “molts més milions” de catalans que es van quedar a casa en un “acte d’heroïcitat”, malgrat l’“assetjament personal” exercit per la Generalitat. Respecte a les intervencions policials durant l’1-O, el portaveu del PP va defensar “l’adequada” actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a les ordres de l’autoritat judicial, “no del Govern” central, va puntualitzar. En aquest sentit, el PP vol promoure el suport al Congrés a una proposició no de llei de suport a les forces i cossos de seguretat de l’Estat davant la “infame campanya” que hi ha en contra seua.

L’aplicació de l’article 155 suspendria l’autonomia i convocaria eleccions a Catalunya

Per la seua part, el PSOE va decidir ahir fer un pas més i demanarà la reprovació de la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, que fa responsable de les “instruccions polítiques” que van desembocar en les càrregues. No obstant, els socialistes van expressar el seu suport “inequívoc i sense fissures” a la tasca policial a Catalunya.

No obstant, l’article 155 “ha de comptar amb el més gran dels suports possibles, perquè no sabem si això resoldrà els problemes i si només el recolza una força política a la Cambra Alta és difícil que tingui el suport de la majoria dels catalans”, va reconèixer ahir el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando. Els populars aconseguirien el suport de Cs per aplicar aquest article.

De fet, és la solució que proposa la formació taronja, que convocaria

eleccions autonòmiques en les quals els catalans “puguin decidir en llibertat i amb garanties”, va explicar José Manuel Villegas, secretari general de Ciutadans. També va subratllar que el “colpista” Carles Puigdemont no les convocarà. “Té por de les urnes, sap que el seu partit seria castigat per l’electorat, que una bona part no li perdonaria la traïció als valors democràtics i a la centralitat on abans es trobava”, va dir.

La falta de suport llasta Rajoy per aplicar el 155El Govern central no posarà de moment en marxa l’aplicació de l’article 155 de la Constitució al no comptar amb el suport dels socialistes, encara que va advertir que seria “factible” aplicar-lo en un termini de no pas més de cinc dies. Aplicar aquesta disposició, que intervindria l’autonomia de Catalunya i convocaria eleccions autonòmiques, és competència del Senat, on els populars tenen majoria absoluta.

tracking