SEGRE

ESNOTICIA

El Govern aposta per la independència al desistir Puigdemont d'anar al Senat

El Govern central afirma que amb la seua absència deixa clar que no volia dialogar

La reunió del Consell Executiu d'aquest divendres.

El Govern cessa al número dos de Junqueras per deslliurar-lo de la multa del ConstitucionalGovern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va renunciar ahir a anar al Senat per rebatre l’aplicació de l’article 155 i tot apunta que el Govern i Junts pel Sí estan decidits que la majoria que formen al costat de la CUP al Parlament aprovi demà, en el ple, la declaració unilateral d’independència de Catalunya.

La possibilitat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convoqui eleccions al Parlament per evitar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució va quedar ahir descartada, després que renunciés a anar al Senat per rebatre la intervenció de l’autogovern de Catalunya. Puigdemont va argumentar la decisió perquè l’Estat té decidit aplicar “igualment” el 155. “No perdrem el temps amb aquells que ja han decidit arrasar l’autogovern de Catalunya”, va afirmar en un apunt a Instagram. Aquesta renúncia va venir acompanyada de moviments que fan preveure que Junts pel Sí i la CUP aprofitaran el ple que el Parlament celebra aquesta tarda –convocat per replicar al 155– per aprovar la declaració d’independència, que tindria lloc demà al migdia, quan es votaran totes les propostes de resolució. Ahir a la tarda, els seixanta-dos diputats de Junts pel Sí van fer una reunió en què es van ratificar a declarar la independència i van concloure que el diàleg amb l’Estat hauria de ser posterior a aquesta. Així mateix, el vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va afirmar que el Govern central no deixa cap “altra opció” a la Generalitat que la independència.

Puigdemont va convocar ahir a la nit una reunió dels membres del Govern i representants de partits i entitats sobiranistes per decidir els passos a seguir. Ho va fer després que alguns consellers haguessin mostrat en les últimes hores el rebuig a una DUI, especialment el d’Empresa, Santi Vila (PDeCAT), del qual ahir a la nit no es descartava la dimissió. D’altres sobre els quals s’havia apuntat que tenien reticències, com Carles Mundó (ERC), van fer pinya amb el president. El Govern central va reaccionar a la decisió de Puigdemont de no anar al Senat afirmant que això demostra que la seua voluntat de diàleg no era real. El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va considerar que és evident que “no vol parlar”. “Està clar que el senyor Puigdemont no vol dialogar”, va emfatitzar. El ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, va manifestar que la decisió del president “em sembla una mala idea, perquè sempre hem estat oferint diàleg a la seu de la legitimitat popular; que no vingui em sembla una mala idea”. Per la seua banda, la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va recordar durant un acte amb militars que la Constitució encomana a les Forces Armades la defensa de la sobirania i la integritat territorial, i va veure necessari que la societat assumeixi el concepte de nació. A més a més, encara que sense citar Puigdemont, va dir que les lleis són “l’escut de la democràcia” i que “qui fuig, es burla o s’amaga de la llei ha de saber que, al final del camí, a pesar de les amenaces, pot trobar-s’hi la llei”. La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, va qualificar de “gravíssim error” que el president no vagi al Senat, la qual cosa també van lamentar representants del grup d’En Comú Podem.

Compte enrere perquè el xoc de trens final es faci realitat

El tan anunciat xoc de trens final entre el Govern de l’Estat, d’una banda, i la Generalitat i la majoria independentista del Parlament, de l’altra, tindrà lloc demà al matí, tret d’un imprevist gir final dels esdeveniments. I és que l’ordre del dia del ple del Parlament convocat avui a les 17.00 hores per respondre a l’aplicació de l’article 155 estableix que la votació de les propostes de resolució tindrà lloc demà, a les 12.00 hores, just quan el ple del Senat també estarà reunit per aprovar la proposta del Govern central per fer efectiva la intervenció de l’autogovern.

Al Parlament català, aquesta tarda, intervindran primer Junts pel Sí i la CUP, els grups que han sol·licitat el ple; després, ho farà el president, Carles Puigdemont, i, seguidament, els grups parlamentaris. Però el termini de presentació de resolucions, en les quals el bloc independentista inclourà previsiblement la Declaració Unilateral d’Independència (DUI), no es tanca fins demà a les 10.30 hores, i la seua votació s’ha fixat per a una hora i mitja després.

Per la seua banda, el ple del Senat està convocat a les 10.00 hores i es preveu que serà llarg, ja que hi pot haver dos torns d’intervenció a favor i en contra, i poden prendre també la paraula els portaveus i senadors de designació autonòmica.

Crida a celebrar la República davant del Parlament L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va cridar ahir a fer una concentració davant del Parlament demà, a les 12.00 hores, per celebrar “l’arribada de la República”, coincidint amb el moment en el qual està previst votar les propostes de resolució del ple. La convocatòria, difosa a través de missatges telefònics i de les xarxes socials, diu que “el dia serà trascendental”. “Esperem molta, molta gent per l’arribada de la República”, finalitza, i dóna per fet que el Parlament aprovarà la independència de Catalunya. Els Mossos d’Esquadra ja van tancar ahir l’exterior de la Cambra.

tracking