SEGRE

ESNOTICIA

Roben una efígie de Companys al Tarròs i deixen pintades franquistes

Segon atac vandàlic que rep el monument al president aquest mes || L’ajuntament ho denuncia davant dels Mossos d’Esquadra i ja treballa per reparar els danys

Amadeu Ros (dreta) i Josep Companys, nebot del president, davant del monument danyat.

Amadeu Ros (dreta) i Josep Companys, nebot del president, davant del monument danyat.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El monument dedicat al president Lluís Companys a la seua localitat natal, el Tarròs (Tornabous), va ser objecte la matinada d’ahir diumenge d’un nou acte vandàlic. En aquesta ocasió, uns desconeguts van robar el relleu de bronze amb el bust del president i van fer una pintada franquista sobre el monòlit erigit en la seua memòria: un grapat de gargots inintel·ligibles entre els quals només es podia llegir amb claredat la paraula “Franco”. L’alcalde, Amadeu Ros, va explicar que “hem interpretat que demanen canviar la cara de Lluís Companys per la del dictador”. En lloc d’això, tornaran el monument danyat a l’estat original.

Els assaltants es van valer d’una serra radial per tallar els tres tacs d’acer de gairebé un centímetre de gruix que subjectaven el relleu. Ros va apuntar que els autors de l’atac vandàlic podrien conèixer detalladament el monument i l’entorn, ja que van actuar fora de l’enquadrament de les càmeres de vigilància instal·lades fa dos anys. L’alcalde va posar una denúncia ahir mateix davant de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, que investigaran aquests fets.

Ros va indicar que “ja comptàvem que amb l’actual situació política patiríem més atacs vandàlics”. La setmana passada van aparèixer pintades a l’entrada al monument, si bé “repararem els desperfectes immediatament, sempre que sigui necessari”. De fet, ahir mateix ja es va posar en contacte amb l’artista que va dissenyar el medalló de bronze desaparegut, l’escultor de Tàrrega Antoni Boleda.

Un edil va descobrir els danys a mig matí i ho va comunicar a l’alcalde, que va anar a inspeccionar la zona poc després acompanyat d’agents dels Mossos d’Esquadra.

El monument d’homenatge a Lluís Companys que hi ha a la localitat del Tarròs va ser construït el 1978 i, des d’aleshores, ha patit diversos atacs. El més important va tenir lloc el 5 d’agost del 2014, quan uns desconeguts van decapitar l’estàtua del president, van trencar a cops de maça la placa de marbre que explicava la seua biografia i van tombar el pal de la bandera catalana. Des d’aleshores, el monument compta amb càmeres de videovigilància.

tracking