SEGRE

PANORAMA

El tribunal alemany manté el rebuig del delicte de rebel·lió contra Carles Puigdemont

Segueix analitzant la sol·licitud d’entrega per malversació de fons públics, però veu contradictòries les proves enviades per Espanya || Descarta que existeixi risc de fuga i determina que continuï lliure

Carles Puigdemont, el 6 d’abril passat, quan va abandonar en llibertat sota fiança la presó alemanya.

Carles Puigdemont, el 6 d’abril passat, quan va abandonar en llibertat sota fiança la presó alemanya.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de l’estat alemany de Schleswig -Holstein va reiterar ahir el rebuig d’incloure el delicte de rebel·lió entre els càrrecs pels quals estudia entregar a Espanya Carles Puigdemont i tampoc considera que hi hagi indicis que sustentin l’equivalent de sedició, malgrat els dubtes expressats en aquest sentit per la Fiscalia. El Ministeri Públic havia sol·licitat el 9 de maig la detenció de Puigdemont, partint de les noves proves presentades pels fiscals espanyols durant una reunió que es va mantenir a la Haia. Segons la Fiscalia alemanya, existeixen indicis que sustentarien les acusacions de rebel·lió i alteració agreujada de l’ordre públic.

Tanmateix, el tribunal ha descartat revisar la decisió adoptada el dia 5 d’abril, quan va considerar inadmissible la possible entrega de Puigdemont per rebel·lió –equivalent al delicte d’alta traïció al Codi Penal alemany–. La cort explica en un document que per ara no es planteja fer marxa enrere, a l’espera d’una resolució definitiva sobre aquest tema. En els pròxims dies el tribunal alemany fixarà un calendari perquè tant la defensa com la fiscalia puguin presentar al·legacions. La decisió final arribarà en una vista pública.

Entre altres coses, els jutges afirmen que l’1 d’octubre no es va atemptar contra la pau al carrer. Argumenten que, encara que hi hagués violència en algun col·legi electoral en concret, cal tenir en compte que n’hi havia uns 2.500 en tot Catalunya i que la violència puntual no pot ser prova per acusar Puigdemont d’haver trencat la pau social al carrer.

El tribunal continua analitzant la sol·licitud d’entrega per malversació de fons, “malgrat el contingut contradictori del material subministrat per les autoritats espanyoles” i que també podria no sostenir-se partint de la legislació alemanya.

La Fiscalia sol·licitava la revisió de la llibertat provisional de Puigdemont argumentant els nous delictes que podrien imputar-l’hi i el risc de fuga, però el tribunal ha rebutjat que hagin augmentat “de forma substancial” les possibilitats que fugi.

El ministre espanyol de Justícia, Rafael Catalá, va voler destacar que la decisió judicial sobre el delicte de rebel·lió no és ferma, mentre que l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, va afirmar sobre la causa del Tribunal Suprem que “és evident per a un observador imparcial que de rebel·lió, no n’hi ha”.

Els CDR també critiquen el “menyspreu envers el poble català i a la voluntat democràtica expressada reiteradament a les urnes”. Segons afegeixen, la vigència de l’article 155 posa sobre la taula que “no es podrà materialitzar [la república] amb uns dirigents polítics independentistes que compleixin i acatin la legalitat espanyola i no donin validesa als resultats del referèndum del primer d’octubre”.

tracking