SEGRE

Milers de morts pel terratrèmol a Turquia i Síria

Espanya enviarà equips de recerca i rescat urbà

Un dels edificis afectats pel terratrèmol de Turquia.

Un dels edificis afectats pel terratrèmol de Turquia.EFE/EPA/REFIK TEKIN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 2.400 persones han mort per la successió de terratrèmols registrats aquest dilluns al sud de Turquia, a prop de la frontera amb Síria, segons dades facilitades per les autoritats d’ambdós països i els 'cascos blancs’ que atenen en zones opositores sirianes, si bé es tem que la xifra pugui augmentar en les pròximes hores a causa que milers de persones han resultat ferides i a què moltes segueixen encara atrapades entre la runa.

Només a Turquia, les autoritats tenen constància d’almenys 1.541 víctimes mortals i gairebé 10.000 ferits, segons el vicepresident, Fuat Oktay, que ha comparegut a la tarda davant dels mitjans per actualitzar dades, informa l’agència Anatòlia. El balanç correspon a les deu províncies afectades, si bé podria augmentar en les pròximes hores per l’elevat nombre d’atrapats entre la runa.

L’Autoritat de Gestió de Desastres i Emergències (AFAD) calcula que més de 2.800 edificis han quedat completament destruïts, principalment com a conseqüència del terratrèmol de 7,4 que va sacsejar el país de matinada i d’un posterior sisme, ja al migdia, que va assolir la magnitud 7,6 en l’escala de Richter.

Espanya enviarà a Turquia i Síria equips de recerca i rescat urbà després del fort terratrèmol registrat la passada matinada en el sud-est de Turquia. De forma paral·lela, s’estan fent les gestions per disposar com més aviat millor de transport aeri per poder desplegar aquestes unitats sobre el terreny, segons Protecció Civil. Protecció Civil ha convocat una reunió d’urgència amb el Ministeri de Defensa, el Departament de Seguretat Nacional i la Comunitat de Madrid per coordinar aquest enviament immediat a Turquia d’equips de recerca i rescat en àrees urbanes. A la reunió assistiran representants de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, de la Unitat Militar d’Emergències. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en un missatge a les xarxes socials, ha expressat aquest matí la seua solidaritat amb Turquia i Síria "davant d’un dels terratrèmols més grans de la seua història".

La consellera catalana d’Acció Exterior, Meritxell Serret, ha anunciat que, "si fa falta i de forma consensuada", la Generalitat de Catalunya està en disposició d’oferir "tota l’ajuda humanitària" a Turquia i països afectats pel terratrèmol.

Ampliarem la informació

tracking