SEGRE

Marc Pàmpols: "Cal ser crítics davant els experts i inversors en criptomonedes"

Marc Pàmpols és desenvolupador informàtic i actualment director de projectes a Actium Digital de SEMIC. Parlem amb ell com a especialista en criptomonedes

Cal ser crítics davant els experts i inversorsÉs com la borsa, Saps el preu de compra, però no el preu de venda

Cal ser crítics davant els experts i inversorsÉs com la borsa, Saps el preu de compra, però no el preu de vendaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marc, com hem arribat fins aquí?

Hem de tirar una mica enrere. Fa molts anys teníem l’or, que tenia un valor i l’utilitzàvem per intercanviar-lo per coses. Després van arribar els diners centralitzats pels bancs, i vam passar de confiar en el valor de l’or a fer-ho en els bancs centrals i els governs, que regulen i distribueixen els diners.

I quin problema tenen, aquests diners de tota la vida?

Que estan centralitzats i controlats per un govern, que de la nit al dia pot decidir invalidar-los o fer que la moneda no valgui res. Si falten diners els governs n’imprimeixen, i llavors hi ha inflació, que provoca que els diners tinguin menys valor.

Hem tardat molts anys a tenir una moneda digital.

És que no era fàcil! Fixa’t que un fitxer digital el podem duplicar i copiar, i això no ho hem de poder fer amb un diner digital. És el que es coneix com a problema de la doble despesa. A més, els governs manen, el que deia de la centralització. Fins que no es poguessin solucionar aquests dos problemes (doble despesa i centralització) no es podia crear una moneda digital.

“Cal tenir molt clar que invertir en criptomonedes és una inversió real, i que hi ha gent que hi ha guanyat molts diners i molts que ho han perdut tot”

I va arribar...

L’any 2009, quan va aparèixer a internet un paper d’un tal Satoshi Nakamoto, que explicava que havia solucionat el problema de la doble despesa i havia creat una moneda descentralitzada. Havia nascut el bitcoin!

Com funciona?

Amb una tecnologia de blockchain (cadena de blocs). Un sistema pseudoanònim en què tots els ordinadors del món que gestionen el bitcoin saben quines transaccions es fan en tot moment, així no es pot fer una transferència dues vegades.

És segur?

Només pot desaparèixer si desconnectem tots els ordinadors del món. Però si es tornessin a connectar tot tornaria al cap d’un segon a la normalitat. Tècnicament és impossible parar o manipular el bitcoin.

I ara apareixen l’NFT, Ethereum...

L’NFT és comprar la propietat d’una cosa única, com una peça d’art. Permet registrar-la dins de la cadena de blocs del blockchain i donar-li un valor, per poder vendre-la més endavant. Un altre tipus d’inversió. Ethereum és una criptomoneda nova, en auge, que millora defectes del primer bitcoin.

Què passarà?

És molt incert. Ara mateix el preu del bitcoin està pels núvols, als 50.000 euros, però tant pot seguir pujant fins als 100.000 com caure als 5.000. Però els comerços, la gent i els bancs ho van adoptant com una realitat.

Fes-nos un pronòstic.

Cal deixar clar que res del que es pugui dir es pot agafar com un consell d’inversió. Quan estava a 20 dòlars hi havia molta gent que pensava que ja no pujaria. I ara està a més de 50.000 euros. És impossible de preveure, i recomano a tothom que dubti del que li puguin explicar experts i inversors. Hi ha molt engany.

Coinbase o Binance han fet de la inversió en criptomonedes un joc gairebé addictiu.

Sí, i aquí rau part del perill. He vist gent perdent-ho tot i hipotecant-se per comprar monedes, perquè ho veien com diner fàcil, i les xarxes socials estan plenes de venedors de fum. Molta alerta i peus de plom.

tracking