SEGRE

Robòtica i automatització,claus per a la competitivitatdel sector agrícola

La innovació dona resposta als canvis del món de l’agricultura i a les reivindicacions en matèria d’ecologia i canvi climàtic. Aquesta és la proposta d’Eurecat Lleida

Robòtica i automatització,claus per a la competitivitatdel sector agrícola

Robòtica i automatització,claus per a la competitivitatdel sector agrícolaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’impuls de projectes d’innovació que incloguin solucions robòtiques i d’automatització en l’àmbit agrícola és un element clau per fer front als reptes del sector, marcats per la necessitat de donar resposta a l’increment de l’ús de maquinària agrícola i del seu pes que contribueix a la compactació del sòl i a l’emissió de gasos amb efecte hivernacle; per l’escassetat de personal i pel canvi climàtic i la incertesa que comporta per a la gestió agrícola, amb variacions climàtiques sobtades i finestres temporals d’actuació més petites. En aquest context i per abordar els reptes i contribuir a millorar la competitivitat de les empreses, la Unitat de Robòtica i Automatització del centre tecnològic Eurecat treballa en el desenvolupament de projectes pioners d’R+D+I per impulsar la digitalització i l’automatització del sector agrícola, promovent la hibridació de tecnologies digitals i industrials com la robòtica, la intel·ligència artificial i l’Internet de les Coses (IoT), entre d’altres, que obren la porta a l’automatització de les operacions i a la planificació més controlada, amb l’objectiu d’aportar a les empreses solucions en matèria d’eficiència, qualitat i productivitat, així com en l’àmbit de la sostenibilitat.Per dur-ho a terme, el centre tecnològic treballa en col·laboració amb empreses del sector agroalimentari per facilitar l’adopció de les tecnologies de gestió agrícola 4.0, a través de projectes d’alt valor afegit, així com amb altres centres de coneixement, tecnologia i innovació a nivell nacional i internacional. Robots mòbils agrícoles amb eines intel·ligents per protegir i cuidar els cultius Dins del projecte SCORPION, Eurecat participa en el desenvolupament de robots autònoms modulars que afegeixen valor a petites màquines agrícoles gràcies a l’automatització i l’optimització de tasques de polvorització, utilitzant mètodes ecològics innovadors, reduint costos d’inactivitat, la compactació del sòl i l’exposició humana a productes químics.

El disseny modular utilitzat pel projecte considera l’escalabilitat de funcions i habilitarà la implementació futura de tasques de manipulació del cultiu com la poda i la collita, sense deixar de ser compatible amb els estàndards d’interoperabilitat a l’agricultura. Des de la Unitat de Robòtica i Automatització, es treballa en el desenvolupament i la integració d’algorismes capdavanters en la localització i el mapatge autònoms adaptats a terrenys variables i no estructurats. El consorci on participa Eurecat, que està coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia d’INESC, compta a més amb la participació de l’empresa amb seu a Lleida TEYME, a més del clúster INNOVI i entitats com Deimos o Wagningen, entre d’altres.Per la seva banda, en el marc del projecte europeu Grape, finançat per la Comissió Europea dins del projecte Echord++, s’ha desenvolupat un robot autònom, equipat amb un manipulador mòbil destinat a distribuir dispensadors de feromones per al biocontrol de plagues d’insectes a les vinyes de forma automàtica.

Per part d’Eurecat, ha contribuït a la creació d’aquesta plataforma, que també fa possible el control de l’estat de salut del cultiu, mitjançant diversos sensors per recollir imatges i altres dades de la planta, com ara el color de les fulles i el raïm o l’índex de vegetació. El consorci està format juntament amb Eurecat per la Universitat Politècnica de Milà i l’empresa Vitirover.En la línia d’abordar i resoldre els reptes organitzatius i tecnològics associats a l’adopció generalitzada de l’agricultura robotitzada, el projecte Robs4Crops es basa en l’automatització de maquinària agrícola i la robotització, les normes i les millors pràctiques ja existents, per tal de dissenyar i proporcionar un sistema totalment autònom preparat per a proves pilot precomercials a gran escala. En aquest sentit, Robs4Crops demostra que la robòtica pot aportar precisió a una sèrie de tasques repetitives, reduint així la necessitat que els professionals s’involucrin en feines desagradables o poc saludables.

La nova solució de cultiu robotitzada duta a terme dins del projecte es demostrarà a escala pilot a quatre països europeus i consta de tres elements principals com eines intel·ligents, vehicles autònoms i el controlador de cultiu.El consorci que el duu a terme compta amb la participació de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, juntament amb un consorci de 15 socis de 8 països europeus, coordinat per Wageningen University & Research i amb la participació també de l’empresa TEYME, així com productors de poma de Girona, Giropoma i Serrater. Accelerar l’adopció de la robòtica i la intel·ligència artificial al sector agroalimentari Un exemple per accelerar l’adopció de la robòtica i la intel·ligència artificial és el projecte agROBOfood, una xarxa europea de Digital Innovation Hubs orientada a impulsar i accelerar l’adopció efectiva de tecnologies robòtiques i d’intel·ligència artificial al sector agroalimentari. Eurecat actua com a mentor de les petites i mitjanes empreses que reben finançament de projectes d’alt valor tecnològic a través de les convocatòries (OpenCalls) del projecte.

Igualment, el centre tecnològic participa en un dels pilots que té l’objectiu de crear un sistema de captura de dades automatitzades utilitzant robots autònoms i fusionar aquesta informació dins un sistema de monitoratge global de la vinya. En conjunt, el projecte dedica 16 milions d’euros a connectar el món de la robòtica i l’agricultura, l’R+D i les empreses, mitjançant la creació d’una xarxa sostenible de centres d’innovació digital per consolidar l’ecosistema actual i que les empreses puguin trobar suport per a la seva digitalització, a nivell tècnic, humà i financer. Impuls al teixit empresarial del territori Eurecat treballa per ajudar les empreses a impulsar i consolidar la seva innovació.

Amb aquest objectiu, col·labora amb el clúster FEMAC, amb seu a Lleida, per impulsar la generació de teixit industrial local que afavoreixi la introducció de les tecnologies robòtiques i de digitalització al sector. Un dels exemples més destacats és el projecte Digit4Agro, finançat per MINETUR a través de la convocatòria Agrupacions Empresarials Innovadores (AEI), juntament amb la FEMAC i en col·laboració també amb el Clúster Digital de Catalunya, destinat a identificar oportunitats i incentivar la transformació digital mitjançant l’impuls de les tecnologies de la Indústria 4.0. Derivant d’aquest projecte, actualment s’estan executant serveis d’assessorament per a la implantació de tecnologies de robòtica autònoma amb fabricants de components i maquinària agrícola, membres de la FEMAC, i un nou projecte de recerca industrial, finançat de nou per la convocatòria AEI del MINETUR, per desenvolupar un robot autònom destinat a aplicacions de logística al sector de l’agricultura.

Robòtica i automatització,claus per a la competitivitatdel sector agrícola

Robòtica i automatització,claus per a la competitivitatdel sector agrícolaSEGRE

Robòtica i automatització,claus per a la competitivitatdel sector agrícola

Robòtica i automatització,claus per a la competitivitatdel sector agrícolaSEGRE

tracking